Поземлена комисия в Кочериново актувала частни земи за общински

Собствениците категорични, че са ощетени. Юристът на остранения кмет Костадин Катин не отстъпва от терените

Десислава Панайотова-Янкова
30.05.2011
размер на текста:

Узунова и Иванов се надприказваха, често на висок тон. Снимки: dennews.bg

Решения на поземлената комисия в Кочериново за актуване на частни земи за общински и последвалата им продажба, са на път да запалят истинска война в Рилското корито. Потърпевшите засега изчакват завеждането на съдебни дела, въпреки че са убедени в правотата си, от една страна по финансови причини, и защото според тях по закон казусът може да бъде решен и с издаването на заповед от страна на кмета и решение на Общински съвет за деактуване на земите.
В скандал на сесията днес изби напрежението от 5-месечната битка на кочеринеца Стефан Иванов, който се бори да върне собствеността си на имот в село Пороминово. Съдбата на ощетени с него делят и петима собственици на терени в Кочериново, чиито представител на заседанието на ОбС днес беше Атанаска Джоглева.
След шумна разправия между Стефан Иванов и адвокатът на общината Марияна Узунова, която е и личен защитник на остранения от длъжност кмет Костадин Катин в редицата дела образувани от него за клевета срещу граждани, съветници и журналисти, съветниците отложиха за пореден път вземането на решение по спорния въпрос.
Семейството на Иванов е притежавало няколко декара в Пороминово, но сега той се бори само за собствеността на 876 кв. м. в местността „Кадънката”.

До момента Иванов е похарчил над 1000 лв. в доказване, че земите са негови.


„Шефът на позелмена комисия Божидар Йотов е издал грешно решение, защото тези земи присъстват в разписния лист и се водят на дядо ми Антон Начов. Парцелът е в регулация и винаги е обработван от семейството ми, никога не е национализиран и включван в ТКЗС. И така както си обработвах земята един ден дойдоха булдозери и започнаха да копаят. След това разбрах, че през 2004 г. е издаден акт, че земята е общинска. Но това няма как да стане, защото по закон трябва да поискаш правото на собственост, ако земята е била национализирана. Аз не съм подал заявление, защото по закон не е нужно. Тя винаги се е водила на семейството ми и собствеността не е прехвърляна. Искам кметът да назначи проверка и по Закона за общинската собственост да деактува земята вместо да водя дела”, обясни Иванов. По думите му обаче един от неофициалните поводи от поземлена комисия да му отказват деактуване е „защото и други хора ще скочат”.
Според Мариана Узунова обаче, щом общината има документ за собственост не може просто така да се откаже от земята си.
„Господинът първо искаше собствеността да му бъде възстановена, след това поиска деактуване, но и за двете няма основание. Ако има претенции нека заведе дело, и съдът ще реши чия е собствеността”, обясни Узунова.
Всъщност казусът е гледан няколко пъти и от комисиите към Общински съвет, но объркани в алинеи и параграфи, съветниците не смеят да вземат решение преди да има постановление на съда за това кой е реалният собственик.
„Вината не е моя, грешката е на чиновниците. И вместо сега да ги е срам ме карат на колене да им се моля. Аз им оставям това което са успели да продадат, защото парцелът е точно до къщите, построени от Давидков, Асийски и Коюмджиев, но не съм съгласен да унищожат това което е мое, и това което обработвам”, контрира Иванов.
Атанаска Джоглева също получи съвет от председателя на местния парламент Стоян Банчев и другите шест собственици на терени в Кочериново, които са продадени от общината на бизнесмен също да заведат дела.
„Аз не знам как парцелът ни е продаден. Разбирате ли, че ако беше включен към двора на детската градина или училището, нямаше да имаме претенции. Но частник да богатее на наш гръб няма да стане. Ние имаме писма, че земята ни се връща от 1997 г., а по-късно Катин ги е продал, защото не ни обича. И нашите земи не са били в ТКЗС, за да трябва да искаме изричното конкретизиране на собствеността”, обясни и Джоглева. Въпросните земи на Джоглева са закупени от баща й през 1958 г.
„По време на национализацията са отредени за парк, но така и парк не се прави. Тъй като земята не е влизала в ТКСЗ, ние автоматично си оставаме собственици, за което имаме и писмо от вече покойния кмет Петър Спасов от 1997 г.”, казва още Джоглева.
Според Банчев обаче ОбС има най-малка вина, ако земите на хората са продадени на базата на грешен документ.
„Всички докладни при нас идват окомплектовани. И кмета и администрацията и ние ги виждаме така, както са ни представени. Нали ако видя, че тази земя не е общинска, а частна никога няма да вдигна ръка за продажбата й.

ОбС-шефът Стоян Банчев посъветва хората да заведат съдебни дела.

Сега само съдът може да се произнесе има ли нарушение на закона”, каза Банчев и посъветва хората да напишат писма до юристът на общината.
„За какво да пишем, като тя вече като ме види и ми сочи вратата. Петима адвокати ми казват, че по закон не е било нужно да пускам молба, а тя продължава да твърди, че решението за актуване е правилно и няма да отстъпи от него”, обяснява още Иванов.
Всъщност групата съветници на БСП припомни на колегите си, че при продажбата на имотите в Кочериново те са сигнализирали, че може да се касае за грешка. „Тогава ние казахме, че имотите са частни и че са на хората, но вие не ни чухте. Сега как ще оправяме кашата”, попита и съветникът от БСП Георги Радков.
Според Банчев вариантите са два. ОбС може да възстанови земите в два случая-на базата на решение на поземлена комисия и на базата на съдебно решение. Тъй като поземлена комисия отказва да признае грешката и общината продължава да държи на собствеността си, всъщност единствен вариант е дело.
„Нека хората заведат дела”, посъветва Банчев.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети