16 пострадаха при нощни сблъсъци в защита на Младич

dennews.bg
30.05.2011
размер на текста:

Снимка: EPA

Шестнайсет души, сред които демонстранти и полицаи пострадаха тази нощ в Белград при сблъсъци между силите на реда и националисти, протестиращи срещу залавянето на бившия командир на босненските сърби Ратко Младич, съобщава vesti.bg.

Информацията, подадена от директора на директора на полицията Милорад Вельович сочи, че са арестувани около 110 протестиращи, които са преобръщали контейнери за боклук, трошилип са светофари и витрини, замеряли са полицаите с камъни, бутилки и фойерверки.

В основата на сблъсъците тази нощ стои Сръбската радикална партия, която е осигурила транспорт за хора от селата. Призиви за протести отправяха и десни екстремисти и хулигански групи.

Застанали пред Парламента демонстрантите искаха освобождаване на Младич, който за по-голяма част от сърбите все още е герой.

"С ареста на генерал Младич и с прозападната си политика режимът на Борис Тадич предаде всички интереси на сръбската нация", заяви Лидия Вукичевич от радикалната партия пред демонстрантите.

"На Сърбия й омръзна да се унижава, да коленичи и да ухажва враговете си. Настояваме Тадич и предателското му правителство да си вървят", извика тя.

На трибуната бяха синът на Ратко Младич - Дарко, както и Никола Шешел, син на Воислав Шешел, който е в затвора в Хага.

Демонстранти носеха плакати с лика на Младич и други бивши сръбски величия, също извършвали военни престъпления в Босна и Херцеговина и обвинени от Международния трибунал за бивша Югославия в Хага.

Някои от демонстрантите в Белград, носещи шалчета на футболни отбори, скандираха: "Нож, жица, Сребреница" и отправяха нацистки поздрави. Мнозина крещяха, че отново биха отишли в Босна под командването на Младич.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети