Община Кочериново първа би отбой от сдружение „Струма”

Само верните на Катин Савалдо Тущов и Босилка Шилегарска гласуваха „въздържал се” на сесията днес

Десислава Панайотова-Янкова
30.05.2011
размер на текста:

Босилка Шилегарска и Савалдо Тущов единствени се въздрържаха при гласуването на докладната за излизане от сдружение "Струма'. Снимка: dennews.bg

Община Кочериново, основен двигател на спрения вече проект за изграждане на „Регионално депо-Кочериново”, първа напусна сдружението на 11-те общини от Югозапада „Струма”, което под председателството на отстранения кмет Костадин Катин разработваше проекта, финансиран от ЕС, близо 12 г.
На днешната сесия на Общински съвет само двама от съветниците-верните на Катин Савалдо Тущов и Босилка Шилегарска гласуваха „въздържал се” при разглеждането на докладната внесена от настоящия кмет Иван Минков.
Наред с процедурата за напускане на сдружение „Струма”, съветниците дадоха съгласие общината да вземе участие в сдружение „Благоевград”, което е един от наследниците на неефективното вече обединение на 11-те общини.
Както dennew.bg първи писа, на среща с кметовете от Югозапада, премиера Бойко Бирисов и заместник-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева беше сложена точка на „Регионално депо-Кочериново”, а „Струма” беше разделена на две сдружения. И двете проведоха срещи, където кметовете дадоха принципно съгласие за учредяването им. За самата регистрация е необходимо до 10 юни Общинските съвети на всички 11 общини да дадат съгласие за учредяването на новите сдружения-„Благоевград”, в което влизат Рила, Кочериново, Бобошево, Симитли и Благоевград, и сдружението с център Дупница, в което влизат Дупница, Сапарева баня, Кюстендил, Трекляно, Невестино и Бобов дол.
От основен двигател сега община Кочериново стана и първата община, която напуска „Струма”. Местният парламент е и първият, който даде съгласие за участие в новото сдружение, чиято цел е разработване на проект за регионално депо в с. Бучино, Благоевград. Съветниците упълномощиха кмета да подготви всички документи необходими за новата процедура и проект и решиха той да представлява общината в сдружение „Благоевград”.
„Като представител на сдружение „Защита на Рилското корито” аз мога само да приветствам спирането на дългогодишната сага и отстраняването на опасността красивата природа на Кочериново да бъде унищожена. През всички тези години общински съветници, те знаят кои са, не осъзнаваха каква беда може да се случи на общината и хората, и подкрепяха идеята за депо сляпо. Сега се надяваме, че думите на министър Караджова, че главният играч за депото Костадин Катин ще си понесе наказанието, защото както тя обясни в инетрвю има констатирани нарушения”, приветства решението на ОбС Сълза Иванова, секретар на гражданското сдружение, която присъства в залата. Тя отправи и апел към общинските съветници да гласуват с разум и сърце всички бъдещи решения, защото те определят съдбата на хората и общината.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети