2 112 лв. са нужни за нормален живот на 4-членно семейство у нас

dennews.bg
03.05.2011
размер на текста:

Издръжката на живот у нас продължава да расте и вече 2 112 лв. са необходими месечно за едно 4-членно семейство у нас, за да може да води един нормален живот, да си плаща сметките, да се храни, облича и почива. Това сочат резултатите от проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ, съобщава news.bg.
Само за първото тримесечие на тази година с още 3,3% са нараснали необходимите средства за нормално живеене, което изразено в конкретна цифра означава, че на един човек са му необходими 528,14 лв.
Проучването е показало, че върху поскъпването на живота ни през март тази година влияние са оказали повишените от 1-и януари акцизни ставки върху кокса и въглищата, автомобилните бензини, цигарите, поскъпването на основните селскостопански продукти, храните и горивата в световен мащаб, което се пренесе автоматично на българския пазар.
Извън обичайните стойности е покачването на цените на основните хранителни стоки, напити и тйтйневи изделия и като своеобразен рекорд се отчита през първото тримесечие 5,6% ръст при положение, че годишният план той трябва да бъде 11,5%.
Като шокиращ е определен скокът в цената на хляба с 11,1%.
Особено чувствително върху издръжката на живота се отразява поскъпването на групата „Захар, мед, шоколадови и захарни изделия" с 16,3%, като водещо е поскъпването при захарта с 35,1%, Плодовете са поскъпнали с 9,0%, а зеленчуците - с 23,3%.
Всичко това се случва на фона на намаляването на доходите на населението в сравнение с 2010-а година с 1,4%.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети