Напоителни системи-Дупница загуби 300 000 кубика вода заради кражба

DenNews.bg
27.05.2011
размер на текста:

Пожарната също се включи в отводняването. Снимка: dennews.bg

Крадци на метали предизвикаха огромна авария и нанесоха щети за хиляди левове на Напоителни системи-Дупница. Вместо да приберат някой лев от вторични суровини, извършителите за малко не са се срещнали със смъртта, защото при остраняването на металната шахта, която е най-вероятната цел на посегателството, водата бликнала с налягане от 20 атмосфери. Свидетели на инцидента, станал в двора на бившата пресевна срещу фармацевтивчния завод в Дупница, късно снощи видели огромен стълб вода.
„Имало е опасност да стане късо съединение и поразиите да са много по-големи, защото точно над мястото на проникването има жици и ел. стълбове с високо напрежение”, обясни шефът на Напоителсни системи в Дупница Санде Костадинов.
Инженери на предприятието посочиха, че само при налягане от 1 атмосфера водния стълб стига височина от 10 метра. Затова според тях извършителите са извадили истински късмет, че са успели да избягат навреме.
„Напълно реална е била възможността водата да ги разреже или смаже. Посегателството е станало на шахта на авариен вход през който си осигуряваме достъп до тръбите. Шахтата е здраво захваната с 25 метални болта, затова има само 1% вероятност да се касае за авария. Дори и един болт да се счупи не може да се стигне до такъв инцидент. Най-вероятно крадците са успели да разрежат няколко от болтовете. По данни на очевидци първоначално стълбът вода е бил по-нисък, затова смятаме че едва след напрежението на водата са се откъснали и другите болтове и водата е изригнала. В тези няколко секунди хората са избягали и това е спасило живота им”, обясни и инж. Виктор Мантарков.
Загубите са Напоистелни системи са огромни-над 300 000 кубика вода са се излели преди да бъде спряно водоподаването. Отстраняването на самата щете ще струва на фирмата около 1000 лв., обясни още за dennews.bg Санде Костадинов.
При изпомпването на водата, днес работници на фирмата получиха помощ от пожарната.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети