Арестът на Младич запали протести в Сърбия, пазят го от самоубийство

DenNews.bg
27.05.2011
размер на текста:

Младич след задържането му вчера. Снимка: в. "Политика"/dnes.bg

Арестът на обвинения в геноцид и най-зверското масово убийство в Европа след Втората Световна война генерал Ратко Младич запали протести в десетки градове в Сърбия, информира БГНЕС, позовавайки се на ИТАР-ТАСС.
Около 500 демонстранти в Нови Сад се опитаха да нападнат сградата на управляващата Демократическа партия в града. По данни на очевидец двама демонстранти останали да лежат на асфалта, след което били откарани с линейка.
В центъра на Белград се събраха около 50 демонстранти, които искаха да изразят подкрепата си към Младич. Те също бяха разпръснати от полицията, пише БТА.
Органите на реда съобщиха, че са задържали 35 души в сръбската столица, които се опитвали да организират неразрешен митинг в центъра. Срещу трима ще бъдат повдигнати обвинения.
Междувременно стана ясно, че бившият военен лидер на босненските сърби Ратко Младич е в тежко психическо и физическо състояние, поради което е бил прекъснат разпитът му в специалния съд за военните престъпления в Белград.
Разпитът ще продължи днес след като лекари оценят здравословното му състояние и решат дали той е способен да участва в слушанията за екстрадирането му в Хага.


Младич през цялото време e под лекарско наблюдение. Той е готов да говори.

 

Взети са обаче специални мерки да бъде предотвратен евентуален опит за самоубийство.
Адвокат Милош Шалич, който представлява Младич, твърди, че клиентът му говори трудно и трудно се движи, отишъл е на разпита с торбичка, пълна с лекарства.
По думите му на разпита Младич многократно е заявил, че не признава Трибунала в Хага. Освен това е признал, че при ареста е имал у себе си два пистолета, но не е искал да убие "децата", дошли да го арестуват.
Предстои съдът в Белград да вземе решение дали са изпълнени условията за екстрадиране на Младич. Той има право да обжалва, като цялата процедура може да продължи до седем дни.
Никой от сръбските служби за сигурност и полицията няма да вземе и цент от 10-те милиона долара награда, обявена за информация – къде се укрива Ратко Младич.
Селяните от Лазарево, където беше задържан Младич, не вярват в съобщенията за ареста му.
Сръбският вътрешен министър Ивица Дачич съобщи, че Младич не е използвал фалшива самоличност, както предполагаха сръбските медии, информира dnes.bg.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети