Сдружение „Благоевград” удари първата гумичка на депо „Кочериново”

DenNews.bg
26.05.2011
размер на текста:

Регионалното депо в Кочериново си остана само на скица.

Кметовете на Рила, Кочериново, Благоевград, Бобошево и Симитли си дадоха дума за учредяване на ново сдружение, един от наследниците на вече устремилото се към миналото сдружение „Струма”, чиято цел беше построяването на регинално депо в Кочериново, на среща днес.
На работното заседание, на което присъства и заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева, беше избрано само името на новото сдружение-„Благоевград”, тъй като общото депо за петте общини ще бъде изградено на територията на село Бучино.
Както dennews.bg първи писа, лично премиерът Бойко Борисов удари спирачката на „Регионално депо-Кочериново”, проточил се близо 12 г., заради слабости на проекта и прокурорските проверки срещу остранения кмет на Кочериново Костадин Катин, който беше основен мотор на „Струма”. Още на срещата при Борисов беше решено 11-те общини от Югозапада да се разделят на две нови ядра и депата да бъдат също две-в Благоевград и Дупница или Кюстендил.
Сдружение "Благоевград" ще бъде регистрирано на 10 юни. За тогава е насрочена втората среща, като на нея кметове вече трябва да разполагат с решения на петте Общински съвета за напускане на „Струма” и съгласие за включване в новото сдружение.
След регистрацията пък предстои подготовка на проект за изграждането на депото в Бучино, което ще бъде финансирано по оперативна програма “Околна среда”.
За утре е насрочена срещата между кметовете на Кюстендил, Дупница, Сапарева баня, Бобов дол, Невестино и Трекляно, на която ще бъде взето решение за учредяване на другото сдружение наследник на проваления проект. Срещата ще се проведе в Дупница и на нея трябва да бъде решено още дали депото ще бъде в Дупница или Кюстендил.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети