Арестуваха Ратко Младич

DenNews.bg
26.05.2011
размер на текста:

Ген. Младич е основник за жестоките кланета в Сребреница и Жепа.

Основния виновник за най-големите военни престъпления след Втората Световна война в Европа генерал Ратко Младич е арестуван в Сърбия, докато пътувал с фалшиви документи, информира БГНЕС.
Сръбските спецслужби потвърдиха, че задържаният под името Милорад Комадич е генерал Младич, издирван от Международния наказателен съд за бивша Югославия за геноцид по време на войната в Босна от 1992 до 1995 г.
Сръбският президент Борис Тадич ще излезе със специално изявление по-късно днес. До момента е ясно, че арестуваният мъж има някои от чертите на Младич. В момента се анализира неговото ДНК.
Ратко Младич командваше сръбската армия по време на войната в Босна и Херцеговина. Той се смята за основния виновник за избиването на десетки хиляди босненци в Сребреница и Жепа. Младич е обвинен в извършването на геноцид. Преди три години в Белград бе арестуван и политическият лидер на босненските сърби Радован Караджич, който се укриваше в продължение на близо 9 година под чужда самоличност и работил като лекар. Едно от основните условия на европейските институции за приемането на Сърбия в ЕС беше именно арестта на генерал Младич, припомня още БГНЕС.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети