„Атака” и ДПС се жалят едни от други където сварят

DenNews.bg
23.05.2011
размер на текста:

"Атака" се заканиха да нарушат петъчната молитва и в края на тази седмица. Снимка: dnevnik.bg

„Атака” и ДПС ще се жалят едни от други, който където свари.
ДПС ще сезира европейските институции за проявите на "Атака" от последните дни, съобщи пред БНР зам.-председателят на парламентарната група на движението Юнал Лютфи.
От своя страна „Атака” иска да бъде свален имунитетът на депутата и лидер на ДПС Ахмед Доган. Това стана ясно от петиция до главния прокурор Борис Велчев, подписана от 5000 души.
В петък "Атака" проведе митинг край софийската джамия по време на петъчната мюсюлманска молитва, при който се стигна до сблъсъци. Вчера лидерът на партията Волен Сидеров обвини за насилието мюсюлманите, които били ислямисти, а не молещи се.
ДПС възнамерява да информира за случая Съвета на Европа, агенцията за човешките права към Европейската комисия и Европейския парламент. Парламентарната група на движението ще предложи промени в Наказателния кодекс за по-строги мерки срещу подбуждащите към етническа омраза.
Според хората на Сидеров пък Доган трябва да бъде привлечен към наказателна отговорност за организирането на ислямистки фундаментализъм, нападение на ислямски фундаменталисти над народен представител и гражданин на Република България и други престъпления срещу държавата. Това се посочва в петицията, която бе представена на пресконференция на „Атака“ днес.
Вчера Сидеров и Корман Исмаилов от ДПС влязоха в ръкопашна схватка в студиото на БНР и предизвикаха прекъсване на предаването „Неделя 150“.
От БНР посочват, че двамата са се сбили в студиото на програма „Хоризонт“. До сблъсъка се стигнало докато Сидеров и наскоро изключеният от редиците на ДПС депутат Исмаилов спорили кой е предизвикал побоя пред столичната джамия „Баня Баши“.
По-късно Волен Сидеров отрече да се е бил с Корман Исмаилов.
Междувременно в доклад „Българските избори - боклук върху боклук” от 2 юни 2009 г. бившият посланик на САЩ у нас Нанси Макълдауни описва двете партии така:

 

„Атака” и ДПС са в симбиоза и се използват взаимно, за да галванизират електоралната си база.

 

В доклада, предоставен от "Уикилийкс" на сайта Биволъ, се казва още, че ДПС на автократичния лидер Ахмед Доган, имащ роля за поддържане на етническия мир през прехода, но превърнал партията в "машина за правене на пари". "Злоупотребите с еврофондове в министерствата контролирани от ДПС са основен фактор за негативния публичен имидж на правителството и ниската му популярност".
За „Атака” бившият посланик е написала „партия на екстремисти отляво и отдясно, огорчени от прехода и бивши офицери от армията и полицията, набляга на анти-НАТО, анти-ЕС анти-САЩ, анти-малцинствени послания."
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети