Исландксият вулкан пуска пелена до Испания

DenNews.bg
23.05.2011
размер на текста:

Облакът от вулканична пепел, който изхвърли исландският вулкан Гримсвотн, ще достигне във вторник Великобритания, а в четвъртък може да е над Франция и Испания, съобщиха британската преса и радио France Info, цитирани от dnevnik.bg.
Небето над голяма част от Исландия вече е затворено за полети, не работи и основното летище Кефлавик, но експертите продължават да твърдят, че изригването не представлява сериозна заплаха за Европа.
Според Пол Мот от британската "Метеогруп" ветровете на голяма височина и ниско до повърхността на земята ще задухат от северозапад и в понеделник през нощта и вторник сутринта пепелта вероятно ще достигне Северна Шотландия.
Мот смята, че засега е много малка вероятността замърсен въздух да слезе към Южна Шотландия или други части на Острова. Но ако Гримсвотн продължи да изригва със същата сила, нещата ще са по-различни в края на седмицата, допълва тя.
"Юроконтрол" - мрежата за управление на полетите над Европа, заяви, че в момента няма последици за европейските или трансатлантическите полети и ситуацията изглежда ще се запази в следващите 24 часа. Авиокомпаниите непрекъснато са информирани за развиващата се ситуация.
Ако вулканът продължи да бълва пепел и дим обаче има реална опасност да се стигне до отмяна на полети в Европа.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети