Прокурори търсят доказателства за забрана на „Атака”

DenNews.bg
23.05.2011
размер на текста:

Волен Сидеров

Градският прокурор на София Николай Конинов е разпоредил пълна проверка на изказванията на лидера на „Атака” Волен Сидеров и представители на партията, ако в тях има данни за насаждане на етническа омраза и за проповядване омраза на религиозна основа, освен повдигане на обвинения прокуратурата може да поиска забраната на "Атака", на база Закона за политическите партии. Това стана ясно от интервю с Кокинов по БНТ днес. Той е разпоредил на районния прокурор Александър Налбантов да събере всички данни от последните изказвания и действия на членовете на партията и нейните лидери, информира dnevnik.bg.
Районния прокурор Налбантов заяви по БНТ, че се събират данни за извършено престъпление по член 162 и 164 от НК за насаждане на етническа омраза и за проповядване омраза на религиозна основа, но преценката дали те ще са достатъчни или не е от компетентността на Софийска градска прокуратура.
Още в петък Българският хелзински комитет настоя партията на Волен Сидеров да се обяви извън закона, ако се докаже вината й за сблъсъците с мюсюлманите по време на петъчната молитвата в столичната джамия, част от триъгълника на религиозната толерантност.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети