Атакисти щурмуваха с камъни джамия в София, депутатка падна окървавена

DenNews.bg
20.05.2011
размер на текста:

Сидеров нарече полицаите еничари, поиска оставката на Цветанов. Снимка: БГНЕС

Привърженици на „Атака” щурмуваха с камъни джамията „Баня Башъ” в центъра на София и влязоха в ръкопашни схватки със събралите се за петъчната си молитва мюсюлмани.
Още при подготовката на митинга един от националистите извадил демонстративно фес и го разрязал, информира news.bg.
Напрежението между двете групи ескалира след като атакисти се опитаха да заглушат тонколоните на джамията със своя.
Десетки са пострадали при сблъсъците. Екипи на Спешна помощ оказват помощ на ранените на място, а депутатката от „Атака” Деница Гаджева е закарана в болница окървавена. В агитката на националистите пред джамията е и Спаска Митрова. Трима атакисти бяха арестувани.
Представителите на „Атака" замерваха молещите се с камъни, плодове, яйца, откъртени ламарини и дъски. На тези атаки мюсюлманите отвръщаха с аплодисменти.
Въпреки че имаше засилено полицейско присъствие, органите на реда не успяха да овладеят напълно ситуацията.
От джамията непрекъснато се чуваше успокояващият глас на лидера на мюсюлманите, който ги призоваваше да не се поддават на атаките, за да се избегнат сблъсъците.
Десетки симпатизанти на „Атака", които гордо развяваха знамената на партията и националния трибагреник, бяха наобиколили Волен Сидеров по време на изказването му от импровизираната трибуна пред джамията.
Волен Сидеров настоя полицията да отговори защо защитава престъпниците и арестува български граждани, визирайки своите привърженици. Той нарече еничари всички полицейски служители и им припомни, че техните прадеди са се били с турците, а те сега стоят безучастно.
Въпреки натиска на атакистите, мюсюлманите продължиха да се молят. Междувременно митингуващите запалиха и един от молитвените килими.
Протестиращите се отправиха към сградата на НС, където Волен Сидеров ще поиска оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов, след като направи това и насред мелето пред джамията.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети