Електроди вдигнаха на крака парализиран мъж

DenNews.bg
20.05.2011
размер на текста:

Уникална операция на американски неврохирурзи вдигна на крака парализиран мъж, на който бяха инсталирани електроди в долната част на гръбнака, информира БГНЕС.
Новата терапия е важен напредък в усилията за преодоляване на травмите на гръбначния мозък, категорични са медиците от Центъра за изследване на гръбначния мозък в университета в Луисвил.
Изследването, публикувано от The Lancet, е извършено на млад доброволец, който е бил парализиран под гърдите от 2006. Днес, след новаторска операция и 26 месеца възстановяване на мускулния тонус на краката, той може да се изправя и да стои самостоятелно до 4 минути, да движи краката си и с помощта на рехабилитатор, да ходи по движеща се пътечка. "Тази процедура напълно промени живота ми", заявява пациентът Роб Съмърс, цитиран от АПФ.
След 26 месеца на двигателно обучение, хирурзите са имплантирали 16 електрода в гръбнака, като са ги свързали с нервните възли, които контролират краката от пръстите до бедрата. След това те са изпращали електрически импулси, подобни на тези от мозъка, за да се започне движението.
Засега само един от пет пациента, на които е разрешено да изпробват новото решение, е бил подложен на лечение. Разработват се и лекарства, които да помогнат на лечението.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети