Рила излиза на референдум за регионалното депо в Кочериново

Общината разработва и свои вариант за оползотворяване на отпадъците

Десислава Панайотова-Янкова
02.05.2011
размер на текста:

Решението ще бъде взето на следващата сесия на ОбС.

Референдум ще определи позицията на община Рила за регионалното депо, което трябва да се изгради в Кочериново за нуждите на 11 общини от Югозапада. Предложението на кмета Георги Кабзималски за провеждане на допитването до гражданите получи принципното съгласие на общинските съветници, но самото решение ще бъде взето на следващата сесия на местния парламент.
Дали референумът ще бъде свикан от кмета или от местния инициативен комитет ще бъде решено след като тръгне информационната кампания сред населението. Общината ще поеме цялата кампания, като на гражданите ще бъдат раздадени листовки, а по домовете ще обиколят и хора, които да обясняват както негативите така и позитивите от строежа и участието на община Рила в проекта за депото.
„Моето мнение е ясно, но на гражданите ще бъдат обяснени адекватно и двете страни, за да могат да изразят свободната си воля. Проблемът не е лесен за решаване и хората трябва да решат бъдещето му развитие”, обясни Кабзималски. Твърдото менние на градоначалникът е, че не може оправдание като финансовата криза да спрат допитването.
„Въпреки, че общината е в тежко финасово положение пари ще се намерят. Защото може да стане така, че сега да не стигнат 1000 лв., но след години да ни трябват милиони”, смята той.
Всъщност на няколко пъти община Рила влиза и излиза от проекта. Мотивите, както и в момента, са че проектът не е изчистен нито от екологина, нито от икономическа гледна точка. Засега общината е в Сдружение „Струма”, за да може да участва в работните срещи и да влияе на развитието на проекта.
Наред с това, че Кабзималски е един от малкото заинтересовани кметовете в сдружение „Струма”, които присъстват на всяка среща и по техни искания проекта се развива община Рила готви и отделен вариан за отпадъците. Той се разработва в момента с българска фирма и е насочен към разработване на семейното компостиране и разделно събиране на сметта. „Тези варианти са достатъчни за общината. С компостиране и рециклиране ще решим проблема почти напълно”, подчерта Кабзималски.
 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети