Глинен съд от преди 7 хилядолетия изложиха в историческия музей в Дупница

Ценните експонати бяха представени след 2-годишните разкопки при Крепостната стена край града

Даниела Методиева
19.05.2011
размер на текста:

Директорът на музея Анелия Геренска откри изложбата и получи комплект чаши за кафе от краеведа Иван Хаджийски. Снимки: dennews.bg

Ценни експонати бяха представени при откриването на изложбата „Кулата-легенда и реалност” в историческия музей в Дупница. Тя бе посветена на 100 години музейно дело в Дупница и основаването на Археологическо дружество “Царичина”.
Жителите на града могат да видят част от труда по време на 2-годишните разкопки при Крепостната стена край Дупница, които бяха ръководени от археолога Славянка Николова, и в които взеха участие ученици от Дупница.

Археологът Славянка Николова бе ръководител на разкопките, съпругът й Сергей Устинов бе до нея и по време на реставрациите.


Изложбата откри директорът на историческия музей в града Анелия Геренска, която получи като подарък комплект чаши за кафе от един от дарителите- краеведът главен асистент Иван Хаджийски с посланието да бъде канен по-често на академично кафе. Той не пропусна да поздрави за усилията археолога Славянка Николова и нейния съпруг руснакът Сергей Устинов за труда му при реставрирането на откритите при разкопките глинени съдове и предмети от различни метали. Иван Хаджийски се обърна към кмета на Дупница Атанас Янев, който също бе при откриването на изложбата и му постави задача на 1-и ноември тази година ниското тяло на община Дупница да бъде новият исторически музей на града.

Част от глинените съдове, открити при Крепостната стена край Дупница

На откриването на изложбата бяха и част от учениците, участвали в археологическите разкопки.
Сред експонатите можете да видите и най-стария глинен съд, открит при разкопките с формата на човешка глава, който датира от 5-о хилядолетие преди новата ера. Сред експонатите е и керамичен печат за обредни хлябове от 6-и век и икона от стеатит от 11-и век. Има и сребърен пръстен с врязано изображение на двуглав орел.

Повече от изложбата можете да видите в рубриката ни "Денят в снимки".

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети