Избиратели пробиват крокодилска блокада пред урните в ЮАР

DenNews.bg
19.05.2011
размер на текста:

Избирателие в ЮАР бяха принудени да минат по стъпките на Дънди Крокодила, за да дадат гласа си на състоялите се вчера местни избори, като минавали придошла река задръстена от гладни крокодили пеш, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от news.bg.
В провинция Лимпопо избирателите трябвало с часове да чакат, за да се решат да пресекат гъмйшащата от крокодили река за да упражнят конституционното си право. За няколко часа било отложено и пристигането на избирателната комисия, чиито членове също сметнали за благоразумно да не поемат излишен риск. Най-накрая местна военна част предоставила няколко бронетранспортьора.
Сложни се оказали условията за гласуване и в друга избирателна секция. Тя била открита на толкова голяма височина в практически недостъпен планински район, че урните били превозени с вертолет.
Все още няма даже предварителни резултати от вчерашните избори за градски и провинциални органи на властта - четвъртите след ликвидирането на апартейда през 1994 г.
Управляващата партия Африкански национален конгрес /АНК/ този път се сблъска със силната конкуренция на опозицията, преди всичко на партията Демократичен алианс /ДА/, която вече контролира Кейптаун и практически цялата провинция Западен Кейп. След вчерашните избори ДА има шанса да победи и в провинция Източен Кейп.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети