18 фармацевти в Дупница затвориха за час аптеките си

Протестиращите влязоха на сесия на Общинския съвет, поискаха подкрепа, а Марешки изпокара съветниците

Даниела Методиева
19.05.2011
размер на текста:

18 фармацевти и собственици на аптеки разлепиха плакати и спряха работа. Снимки: dennews.bg

18 фармацевти в Дупница затвориха днес аптеките си за час в знак на протест срещу предстоящите промени в Закона за лекарствените продукти и хуманната медицина, който според тях ги ощетява. Протестиращите влязоха и на сесия на Общинския съвет, на която председателят на Регионалната колегия на на Българския фармацевтичен съюз Златка Велкова прочете декларация с искане за подкрепа от страна на местния парламент пред Народното събрание като законодателен орган.

Фармацевтите влязоха на сесията на местния парламент, за да търсят подкрепа


Въпросната декларация и споменаването отново на името на варненския бизнесмен Марешки, който наскоро откри аптека и в Дупница, изпокара общинските съветници. Марешки бе нарочен отново като основният виновник за фалита на голям брой аптеки в цялата страна като производител и заедно с това дистрибутор на собствените му лекарства.

Декларацията бе прочетена от Златка Велкова.

В декларацията дупнишките фармацевти поискаха от съветниците да им помогнат и съдействат чрез Сдружението на общините да се въведат нови квоти при определяне броя на аптеките на географски принцип и според броя на населението, както и фиксирани цени на лекарствата във всички аптеки. Атакистът Милен Попов обяви, че искането Общинския съвет да се опита да влияе на Народното събрание при приемането на нов закон е неуместно и безмислено. Нещо повече, той даде като пример редица европейски страни, в които собственици на аптеки не са фармацевти, какъвто е и примерът с нарочения Марешки.

Атакистът Милен Попов единствен възрази срещу искането на фармацевтите от Дупница.

Искането да се повлияе при образуването на цените на лекарствата той също посочи като неприемливо в условията на пазарна икономика в страната ни.Той дори похвали Марешки за това, че предлагал по-евтини лекарства в Дупница, в офиса на Атака дори идвали граждани, за да му се похвалят, че вече плащали по-малко.Това изказване от страна на Милен Попов бе посрещнато от част от съветниците като опит да прави реклама на бизнеса на Марешки и заедно с това предизборна кампания. Иван Шопов от БСП даде като пример своите бензиностанции и една от компаниите, рафиниращи нефт в страната ни, за да обясни разликата между бизнеса на Марешки и този на фармацевтите, които продават лекарства от дистрибутори. Негови колеги определиха като монопол производството на Марешки, който ще доведе до фалит на аптеките и в един момент ще започне да вдига цените на лекарствата, без да може да му повлияе който и да било.
Край на спора сложи екскметът и общински съветник от БСП Първан Дангов, който предложи в крайна сметка декларацията да се гласува.
 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети