! Край на проект „Регионално депо-Кочериново”

11-те общини от сдружение „Струма” се разделят в два центъра-Благоевград и Кюстендил или Дупница, отсече премиерът

Десислава Панайотова-Янкова
19.05.2011
размер на текста:

Депото беше предвидено да се разположи на най-плодородните земи, известни като житницата на Кочериново.

2-часова среща днес сложи точката на проект „Регионално депо-Кочериново”, който се движеше бавно към несигурното бъдеще от 12 г. насам. Лично премиерът Бойко Борисов днес обяви края на проекта на среща с кметовете на 11-те общини от Югозапада обединени в Сдружение „Струма”. Основните мотиви за решението проектът да бъде зачерктнат окончателно са съмнителните екологични и строителни разрешителни по него, липсата на икономическа обосновка и не на последно място прокурорските разследвания, които текат в момента срещу кмета на Кочериново Костадин Катин за евентуални нарушения по документацията и усвояването на европейските пари отпускани до момента.
„За първи път днес бяха чути нашите мотиви срещу избора на мястото на депото. За това че проектът е икономически неизгоден, мястото е неудобно и с лоша инфраструктура. Екологичните и строителни разрешителни са съмнителни. Категорично може да кажем, че днес беше сложен края на проект „Регионално депо-Кочериново”, обясни за dennews.bg градоначалникът на Кюстендил Петърт Паунов минути след срещата при министър-председателя.
Днес е решено 11-те общини да бъдат разделени в две групи. Център на едната група-общините Рила, Кочериново, Бобошево, Благоевград и Симитли ще бъде Благоевград. Тепърва ще се водят преговори за това Дупница или Кюстендил да бъде център на другата група-Кюстендил, Трекляно, Невестино, Бобов дол, Сапарева баня и Дупница.
На 26 май в Кюстендил ще бъде свикана сесия на ОбС, на която ще се реши позицията на общината. На следващия ден-27 май кметовете от втората група са на среща със заместник-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева, на която ще се реши кой от двата града ще стане събирателен център.

 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети