Строс-Кан подаде оставка от шефския пост в МВФ

DenNews.bg
19.05.2011
размер на текста:

Адвокатите на Строс-Кан с втори опит да го измъкнат от затвора.

Обвиненият в опит за изнасилване Доминик Строс-Кан подаде оставка като генерален директор на МВФ и заяви в писмо до Управителния съвет на фонда, че е невинен по повод обвинението в сексуално насилие, заради което е изпратен в затвора, съобщи АП, цитирана от БГНЕС. До назначаването на нов директор на МВФ на поста ще бъде първият заместник на Строс-Кан, американецът Джон Липски, уточнява news.bg.
"С безкрайна тъга днес се чувствам принуден да представя на Управителния съвет оставката си от поста генерален директор на МВФ", се казва в писмото на Строс-Кан. "Държа да кажа, че отричам с възможно най-голяма твърдост всички обвинения, които бяха отправени срещу мен. Искам да защитя тази институция, на която служих честно и предано, и по-специално искам да посветя цялата си сила, цялото си време и цялата си енергия, за да докажа невинността си", добавя той.
Строс-Кан зае поста през 2007 г. с 5-годишен мандат. В събота той беше арестуван в самолет на нюйоркско летище заради афера със сексуално престъпление, след като камериерка в хотел, където той е прекарал нощта, го обвини в сексуално насилие и опит за изнасилване. Вчера неговите адвокати внесоха искане за освобождаването му, след като два дни по-рано съдия му наложи мярка за неотклонение задържане под стража.
Във Франция Строс-Кан е един от най-популярните политици и повечето от привържениците му смятат, че той е жертва на заговор, чиято цел е да саботира кампанията му за президентския вот през 2012 г.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети