Три експертизи са отказали дупнишки съдебни лекари днес

Даниела Методиева
18.05.2011
размер на текста:

Три медицински експертизи са отказали да направят дупнишки съдебни лекари в знак на съпричастност към протеста на колегите им от Варна. Това обяви потологът д-р Динкова, която обясни, че нито съда, нито прокуратурата в Дупница са изплатили на нея и колегите й полагащото им се за възложени експертизи както в досъдебното производство, така и при идването им по дела.
„Освен, че не ни се плаща, ние сме длъжни да се явяваме по няколко пъти и в продължение на години по едни и същи дела, на които не се дава ход. Последният случай беше днес за моя експертиза за прострелян преди 3 години човек в Дупница, и аз отказах да се явя в съда. Отказах, защото трябваше да дойда по искане на адвоката на потърпевшия, защото трябвало да бъдат призовани и нови свидетели. Освен отказа ми по това дело, аз и моите колеги отказахме да издадем медицински експертизи по искане на двама пострадали след побой”, обясни още д-р Димитрина Динкова.
Явяването като вещи лица по дела на лекари след издаване на експертизи означава доста често и ангажиране с време, което много често съвпада и с работното им време в болниците и лекарските кабинети. За проблема със съдебните медици и редовните им откази да се явяват по ключави дела алармира още миналата година председателят на Дупнишкия районен съд Ели Скоклева. Заради ниското заплащане много често специалисти от столицата отказвали да се ангажират с тежките и дълги експертизи.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети