Екоминистерството предаде Катин на Върховна прокуратура за депото

Десислава Панайотова-Янкова
12.05.2011
размер на текста:

Костадин Катин

И Върховна прокуратура проверява отстранения от длъжност кмет на Кочериново Костадин Катин по сигнал на Министерство на околната среда и водите. Проверка на екочиновници е установила нарушения от страна на градоначалника по проекта за изграждането на регионално депо, което се финансира с европейски пари.
В писмото, подписано от началника на междинното звено по Оперативна програма „Околна среда” се казва, че е установено нарушение на Наказателния кодекс, а именно нередовни документи в оферти на кандидати по процедури за избор на изпълнител. Нередности са констатирани в офертите по четири договора от 2008 г. с фирма „МД Инженеринг”. Изпълнителят е отчел работа, която включва изготвянето на тръжната документация за поръчката, по която в последствие е сключен същия договор.
Нарушенията са констатирани от чиновниците на Оперативната програма, но тъй като те не са компетентния орган, който би могъл да се произнесе по законосъобразността им, сигналът е предаден направо във Върховна прокуратура. Според заключението на междинното звено обаче, констатираните нередности са индикатор за измама.
Тъй като проектът за регионалното депо се финансира с европейски пари и дори вече по него са усвоени преводи в хиляди евро за техническа помощ, сигналът е подаден във Върховна прокуратура.
„Ако се докажат съмненията за измама, проектът са регионалното депо в Кочериново няма да бъде реализиран. Няма значение дали парите до момента са били усвоени по предназначение или не, но наличието на това нарушение е достатъчно за спирането на финансирането. Това вече не са изрязаните тополи, а съмнения за злоупотреба с европейски пари”, коментират източници на dennews.bg.
Екипът ни очаква до дни официален отговор от Върховна прокуратура, за това дали на база на проверката ще бъде образувано досъдебно производство срещу Костадин Катин. Ако това стане, ще бъде второто срещу отстранения кмет. Както dennews.bg първи писа, Окръжна прокуратура-Кюстендил образува досъдебно производство за престъпление по служба срещу Катин. От държавното обвинение считат, че има данни за извършени злоупотреби с имоти общинска собственост.
Въпреки че и досега не е подал заявление за преразглеждане на остраняването му от поста Катин, неглижира работата на прокуратурата с твърдението че става въпрос за „няколко отрязани тополи” и това е несериозен мотив за решението на Апелативен съд.

 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети