И ДСБ-Кочериново срещу кандидатурата на Катин за кмет

Десислава Панайотова-Янкова
11.05.2011
размер на текста:

Кочериново даде още едно доказателство, че политиките на партийните централи и местните организации не винаги вървят по едни и същи ноти. Днес, само дни след като лидерът на ДСБ Иван Костов обвини МВР министъра Цветан Цветанов и ГЕРБ в полицейски произвол и натиск над сини кметове в Югозапада, включително и отстранения от длъжност градоначалник на Кочериново Костадин Катин, местната организация на ДСБ в рилския град обяви с декларация, че няма да подкрепи кандидатурата на Катин за кмет.
Без да е записано черно на бяло в декларацията на ДСБ, както и в тази на десетимата седесари, които се отказаха от постовете си в партията и от политическа дейност вчера, основният мотив и за двете реакции е един и същи-загубено доверие към Катин.
„Всеки от нас си е направил изводите. Не е истина, че в случая с Катин се касае за натиск по политически причини. Напротив, неговото желание в момента е да се скрие зад СДС и да бъде номиниран, за да може после да използва пред хората и лидерите в София този момент като оправдание за всички, да не казваме престъпления докато няма присъда, но грешки които е допуснал. В Кочериново обаче се знае, че е замесен в доста скандални сделки и хората вече не го искат за кмет. Показателно е, че именно старите седесари се отказват да работят за кандидатурата му, а зад него остават само тези вплетени с лични интереси и то направени членове на СДС в последния момент, за да има мнозинство в партията”, обясни за dennews.bg един от напусналите ОбС на СДС в Кочериново, но пожелал анонимност, защото е от десетките свидетели даващи показания по досъдебното производство за злоупотреба с валст срещу отстранения градоначалник.

Костадин Катин


В официалната си декларация тъмносините от местната структура казват още, че „издигнатата кандидатура на Катин е крайно неподходяща, тъй като с всички свои действия, като кмет трети мандат /в момента отстранен от длъжност като такъв с решение на Апелативен съд град София за извършени длъжностни нарушения и за да не пречи на работата на следствените органи/ той допринесе за дискредитирането на десните политически сили и загубата на доверието на десния електорат в общината като цяло”.
Освен това според хората на Командира в Кочериново разединявайки организацията СДС Катин ще попречи и за протичане на досегашния успешен политически диалог между двете партии в общината -СДС и ДСБ за издигането на единна кандидатура и то от СДС за кмет на общината и обща листа за общински съветници на предстоящите избори за местна власт през месец октомври.
В почти всички избори в демократичната история десницата в Кочериново се явяваше с широка коалиция и така печелеше убедително над БСП. Затова и страховете сега са, че ако Катин бъде кандидат на десницата за кмет изборите ще бъдат загубени с гръм и трясък.
Освен това местната структура на ДСБ, с председател Иван Горов напълно подкрепя членовете на СДС-Кочериново, които вчера обявиха, че се оттеглят от ръководните длъжности в местните клубове, както и оставката на председателя на общинската организация на сините Стоян Банчев.
„Считаме, че това е най правилната стъпка за разрешаване на този сложен казус с цел постигането на най-голямото желание на демократите в общината, а именно на спечелването на кметската власт на предстоящият вот”, се казва още в официалната позиция на ДСБ, която ще бъде изпратена до председателя на СДС Мартин Димитов.

 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети