С декларация фармацевтите в Дупница искат общината да им окаже политическа подкрепа чрез въздействие в Парламента

Марешки бе нарочен като виновник за фалити, на 19-и май аптеките лепят плакати и излизат в ефективна стачка

Даниела Методиева
11.05.2011
размер на текста:

Община Дупница да окаже политическа подкрепа чрез въздействие при разглеждане от Народното събрание на готвените промени, залегнали в законопроекта на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, и предвиждащи собственици на аптеки да бъдат и хора, които не са фармацевти. Това искане, предложено от една от собственичките на аптеки в Дупница Мария Попова, бе прието под формата декларация по време на събранието на Регионалната колегия на фармацевтите за област Кюстендил, което се проведе в Дупница, и на което присъстваха и собственици на аптеки от Кюстендил.
Декларацията ще бъде депозирана утре в деловодството на Общинския съвет за разглеждане и приемане на следващата сесия на местния парламент.

Антон Вълев препоръча на колегите си да се разберат за цените на лекарствата.

На събранието бе взето решение всички аптеки в Дупница да разлепят плакати с надписи „Протест”, фармацевтите и техните помощници да си поставят баджове на престилките и да излязат в ефективна стачка на 19-и май.
На събранието в Дупница присъства и председателя на Националната аптечна камара Антон Вълов, който нарочи като основен виновник за фалити на аптеки в цялата страна варненския бизнесмен Марешки, който не е фармацевт, и който вече стъпи и в Дупница. Антон Вълев предупреди колегите си, че ако не бъдат предприети спешни мерки от тяхна страна да бъдат направени необходимите корекции в закона, който той определи като дело на лобистки структури, в Дупница ще последват също фалити на аптеки.
„Вие самите не трябва също да си подбивате цените. Съберете се, разберете се помежду си и определете какви да бъдат те за всяко лекарство и не отстъпвайте. В момента Марешки филтрира най-бедните и скръндзави пациенти, които и на вас ви тровят нервите, и от които нямате нужда. Ако вие успеете да се споразумеете помежду си да продавате на едни и същи цени и да не бъдете конкуренти помежду си, нещата на пазара ще се нормализират”, предупреди фармацевтите в Дупница Антон Вълев.
В Дупница в момента има 30 фармацевти и според хората от гилдията в близките години ще настъпи криза и при тази професия. Като пример те посочиха статистиката, според която през последните 10 години само трима магистър фармацевти от Дупница са завършили висшето си образование и са се върнали в родния си град, и само един помощник-фармацевт.
  

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети