ЕС наложи оръжейно ембгарго на Сирия

DenNews.bg
10.05.2011
размер на текста:

Европейският съюз наложи от днес санкции срещу Сирия, включващи забрана за внос на "оръжие и други средства, които могат да бъдат използвани за репресии", както и забрана на достъпа 13 висши сирийски длъжностни лица до територията на страните членки.
Активите в ЕС на 13-те чиновници, които се смятат за отговорни за насилието при потушаване на протестите в Сирия, ще бъдат замразени.
Сирийският президент Башар ал Асад не попада в "черния списък". Euobsever.com твърди, че по-късно днес висши дипломати от ЕС ще се срещнат в Брюксел, за да обсъдят включването му в списъка, информира dnevnik.bg.
В него обаче попада 43-годишният по-малък брат на сирийския президент. Махер ал Асад командва елитна военна дивизия, но е смятан за психически нестабилен.
Други важни представители на режима в списъка са 41-годишният милиардер Рами Махлуф, братовчед на президента и единственият в списъка, който не е официално свързан със службите за сигурност, но според ЕС финансира режима на Башар ал Асад, 65-годишният Али Мамлук, топ шпионин на Сирия и основен дипломат зад кулисите, както и Хафез Махлуф, който е вторият по важност човек в разузнаването на страната. В ЕС той е смятан за приближен на Махер ал Асад.
Останалите девет лица в "черния списък" са още двама членове на семейство Ал Асад, министърът на вътрешните работи, ръководители на разузнаването и ръководителите на регионалните служби за сигурност.
Върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън каза, че целта на санкциите е да принудят сирийското правителство да се откаже от потушаването на недоволството на гражданите със сила и да извърши демократични реформи.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети