Операцията в Либия май се оказва безмислена

dennews.bg
08.04.2011
размер на текста:

Операцията на натовските сили в Либия май се оказва безмислена. Това посочват военни анализатори пред руския информационен сайт Нюз. Ру, цитиран от news.bg
Въпреки поддръжката от страна на съюзниците, чиято авиация нанася удари по правителствените сили на Кадафи, въстаниците се оказват неспособни да се справят. Те все още не могат да обградят столицата Триполи и да свалят режима на Кадафи. На практика сблъсъците между силите на Кадафи и бунтовниците вече са на фаза пълна безизходица и не постигат искания от НАТО резултат.
Поради тази причина в НАТО вече се говори, че не е възможно от конфликта да се излезе със сила. Официалният представител на Алианса Оана Лунгеску е заявила, че генералният секретар Андерс Фог Расмусен ще приеме участие в контактната група за Либия в Катар за търсене на възможности за политическо разрешаване на конфликта.
За безизходицата в Либия си признават дори и САЩ. Генерал Хъм, който е командващ американските сили в Африка също е изказал мнение, че свалянето на Кадафи със сила е невъзможно. Нещо повече, при изслушване в Сената генерал Хъм е изразил сериозни съмнения относно в способността на либийските бунтовници и дори е бил на мнение, че не трябва да им се помага, докато не стане ясно какви точно цели преследват.
Оказва се, че и Кадафи и хора от НАТО вече са на едно мнение, че срещу режима в Либия воюват подръжници на Ал Кайда, които според думите на либийския лидер искат да наложат контрол над Северна Африка с цел да я превърнат в нов Афганистан.
За това, че можи би съпричастност на Ал Кайда към либийсите бунтовници има, изрази съмнение и командващият силите на НАТО в Европа адмирал Джеймс Ставридис и представителят на Държавния департамент Марк Тонър.
Според военните анализатори до тази ситуация се е стигнало и заради грешките, допуснати от съюзническите сили, които са причина за остро недоволство от страна на въстаниците. Вече имаше два инцидента, при които в резултат на въздушните удари на авиацията на алианса, жертви се оказаха самите бунтовници. При атака на 2-и април в Брега загинаха 11 бунтовници, а на 7-и април на същото място коалиционните сили удариха колона от 20 техни танка.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети