Шесторна експертиза оневинява лекарите от частната болница в Дупница за смъртта на Йорданка Виячка

Близките получиха днес препис от Окръжна следствена служба и обявиха, че съдът в Страсбург вече се е заел със случая

dennews.bg
07.04.2011
размер на текста:

Съпругът Младен Виячки излезе от следствието в Дупница с адвоката си Васил Сапунджиев. Снимки: dennews.bg

Нова, шесторна експертиза оневинява лекарите от частната болница в Дупница за смъртта на операционната маса през 2006-а година на майката на две деца Йорданка Виячка. Днес близките на покойната получиха препис от следствието в Дупница. В 14 часа съпругът на Йорданка- Младен Виячки влезе в сградата заедно с адвокат Васил Сапунджиев, след като беше получил призовка от следователя от Окръжното следствия в Кюстендил Милена Георгиева да му бъдат предявени резултатите от новата експертиза за смъртта на съпругата му. След като получиха преписа, двамата излязоха от сградата на следствието, а Младен Виячки беше категоричен, че това е поредния опит да се потули случая. „Абсурдно под такъв важен документ да няма печат, не става ясно и къде точно е правена експертизата. На последната страница има само имената на петима лекари, доцент и техните подписи”, заяви Виячки, който беше възмутен от поредния според него опит да се протака делото и случаят да се потули.

Младен Виячки получи експертиза без печат и само с подписи на лекари.


Младен Виячки показа новата експертизата от която става ясно, че действията на операционния и анестезиологичен екип са правилни и не са установени нарушения. Според шестимата експерти в медицинската документация във връзка с операцията на Йорданка Виячка не са отразени данни, които да се интерпретират като неправилни медицински действия и които да са причина за смъртта на Йорданка Виячка. Според новата шесторна експертиза причината за смъртта на пациентката е мастна емболия.
Младен Виячки обясни, че в продължение на 14 дни той, адвокатите му и нови експерти трябва да се запознаят в детайли. Той бе категоричен, че това е поредният опит случаят около смъртта на жена му да бъде потулен. Докато Младен Виячки беше в сградата, отвън чакаше баща му Милчо Виячки. Според него ще се разрази голям скандал заради представената им днес експертиза, тъй като преди нея доцент Мария Грозева е предоставила друга, която е коренно различна и от която става ясно, че има връзка между смъртта на Йорданка Виячка на операционната маса и действата на хирурзите и анестезиолозите. Той обясни още, че изпратените в края на миналата година документи по случая вече се разглеждат в съда в Страсбург. Семейството вече е получило отговор оттам, че документацията и жалбата им за протакане на делото вече са пристигнали и е започнало разследване. То е започнало, след като в началото на октомври семейство Виячки изпратиха молба до еврокомисаря по правосъдие, основните права и гражданството Вивиан Рединг да поеме наблюдението на процеса за смъртта на майката на две деца.
Йорданка Виячка почина на операционната маса в частната болница в Дупница на 6-и април 2006-а година, а близките обвиняват за смъртта и анастезиологът д-р Силвия Станкева, която й е поставила упойката. В една от експертизите, посочени в обвинителния акт пише, че д-р Станкева не е предложила предварителна консултация с алерголог при алергично болна и подготовка на пациента за операция по негово предписание.
През тези пет години се смениха трима прокурори. Последно през ноември миналата година досъдебното производство бе поето от Ангел Байрактарски от Кюстендилската окръжна прокуратура след молба, подписана от свекъра Милчо Виячки, но от името на съпруга й Младен Виячки до Борис Велчев и Апелативна прокуратура в София.
В искането си за отстраняване на тогавашнияпрокурор по делото Невена Стоева Милчо Виячки бе посочил постановлението й за прекратяване на досъдебното производство, което бе . определено от Кюстендилския и Апелативния съд като неоснователно. Пак по молба на Милчо Виячки преди 2 години от досъдебното производство бе отстранен прокурор Йордан Георгиев, чието място бе заето от Невена Стоева.
През четирите години на разследването на смъртта на Йорданка Виячка бяха назначени и завършени 7 експертизи, които взаимно си противоречаха.
 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети