ВАС пое делото на майки от Дупница срещу РУСО за връщане на 6 000 лева

Даниела Методиева
07.04.2011
размер на текста:

Адвокат Божкова пое случая от самото начало. Снимка: dennews.bg

Върховният административен съд пое делото на две майки от дупнишкото село Бистрица, които обжалват решение на директора на РУСО в Кюстендил Иван Стоичков от месец юни миналата година за връщане на пари от майчинство в размер на 6 000 лева.
До санкцията се стигна след проверка на ревизори от РУСО в 9- а детска градина в Дупница „Слънце”, чийто филиал е и забавачката в село Бистрица. Така те се бяха натъкнали на документация, от която става ясно, че децата посещават яслата, а успоредно с това двете майки получават и пари за отглеждане на децата им до 2-годишна възраст.
До ситуацията съдът да се заеме с този казус се стигна заради изискване на Наредба № 26 от 2008-а година при подаването на молба за получаване на храна от ясла документите, които се изискват от родителите, напълно съвпадат с тези, които са и за постъпване. Когато инспектиращите пристигнали на проверка в яслата, на тях им били представени само документите от присъствената книга. На практика родителите, получавали само храна са плащали и пълната такса, която се изисква и за пребиваването на децата им там.
Оказва се, че причината за издаване на разпореждането е, че уволнената вече директорка на 9-а детска градина Емилия Лазарова е скрила от проверяващите важна подробност. А именно, че децата са се водили в присъствената книга, но на практика не са посещавали яслата. При опитите на двете майки да получат цялата справка от яслата, която да представят пред съда като доказателство, Емилия Лазарова им е отказвала да издаде таава. Едва след нейното уволнение от кмета на Дупница Атанас Янев такава справка им е била предоставена. Тя вече е изпратена и до Върховния административен съд, който трябва да се произнесе по казуса.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети