Данъците за ЕС направо от хората, не през правителствата

DenNews.bg
07.04.2011
размер на текста:

Снимка: corbis

Трима влиятелни евродепутати предлагат данъците за членство в Европейския съюз да се плаща направо в Брюксел от гражданите на съюза, а не през правителствата на отделните страни.
Подходящият според тях механизъм е, 1% от ДДС-то от всяка направена покупка да отива направо в европейската хазна, а останалото, както и досега, да пълни националните, информира dnes.bg. Според тримата реформисти това ще донесе 60 млрд. евро в бюджета на ЕС.
Според вносителите на предложението така гражданите ще започнат да се интересуват повече от политиката и случващото се в европейските институции.
Бившият белгийски премиер и лидер на либералите в Европарламента Ги Верховщат и шефовете на бюджетната и на временната комисия за изход от кризата Ален Ламасур и Юта Хоуг предлагат също ЕС да въведе нов налог.
Това ще е европейски въглероден данък, който да допълва сбора на европейския бюджет. Размерът му ще зависи от излъчваните от всяка страна парникови газове, като един тон СО2 ще струва 20 евро.
В момента ЕС разпределя виртуално между страните безплатни разрешителни за търгуване на емисиите. При надхвърляне на разрешените квоти, замърсителите плащат глоби. Ако квотната система бъде заменена от всеобщия данък, той ще докарва на Брюксел 48,5 млрд. евро, са пресметнали тримата.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети