ФБР сложило първите белезници на дупнишкия бизнесмен Димитър Нешев за фалшиви визи

Бившият футболист на „Марек” получил свободата си тогава срещу информация

dennews.bg
05.04.2011
размер на текста:

Апартамента на 4-ия етаж, собственост на Димитър Нешев, атакуван от ГДБОП. Снимки: dennews.bg

Задържаният при мащабна операция на ГДБОП дупнишки бизнесмен Димитър Нешев е първият и единствен българин арестуван от ФБР на територията на България. В безпрецедентна акция на американското бюро за разследване през 90-те години на миналия век, на ръцете на Нешев щракват белезници заради изградена схема за издаване на фалшиви визи за САЩ, разкриха наши източници. Тогава обаче задържаният вчера като тартор на престъпна група за фалшифициране на документи, получил свободата си срещу информация за схемата.
Както първи ви информирахме, Димитър Нешев, сътрудник в рекламната му фирма и шеф на обменно бюро бяха арестувани вчера в столицата след няколкомесечно разследване за фалшифициране на документи.
След като кариерата му на посредник в издаването на визи за САЩ била прекратена от правозащитните органи, Нешев започнал да се занимава с визи за Шенген, а после узаконил бизнеса си чрез фирма за реклама с офис на бул. „Витоша” в София и в апартамента му в Дупница.
Димитър Нешев е бивш футболист на „Марек”, „Локомотив” (София), играл е в Унгария.
Офисът му в Дупница, който вчера е бил атакуван от служителите на ГДБОП, се намира на метри от най-голямото училище „Св. Паисий Хилендарски”. Апартаментът е на 4-ия етаж на улица „Любен Каравелов” № 14 и е основното жилище на Димитър Нешев и неговата приятелка Ирина Джерманска, която е преподавателка по английски в гимназията по облекло в Дупница.

Собственичката на магазина срещу блока на Нешев само видяла вчера полицейска кола, но не разбрала за акцията.


За акцията, проведена от ГДБОП живеещите във входа така и не бяха разбрали. Една от съседките, пожелала да запази анонимността обясни, че вчера сутринта към 9 часа е видяла Димитър Нешев да се прибира от гарата с вестник подръка. Там той имал още един апартамент, оставен му в наследство от покойните родители, където също са били извършвани претърсвания по време на акцията. Пред dennews.bg жената обясни, че не знае много за това с какво се занимава съседът й, но си припомни как преди години неин близък е търсил услугите на Димитър Нешев за уреждане на виза за Италия.
Една от собственичките на магазин на отсрещната страна на улицата обясни, че вчера й е направило впечатление, че полицейска кола е обикаляла през целия ден, но не не е видяла в блока да влизат служители на реда.
Съседи си припомниха и ареста на Димитър Нешев през 1995-а година, когато в държан от него гараж са били открити тротил, гранати и фалшиви банкноти.
Както по-рано съобщихме бизнесменът е криминално проявен и осъждан, като в момента е в изпитателен срок. Миналата година той бе признат за виновен от Кюстендилски окръжен съд за притежание на фалшиви държавни таксови марки, които се използват за легализиране на документи. Постановената присъда е условна-една година лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок. По това дело Нешев признава вината си и то приключва със споразумение.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети