Либия готова на реформи, но само начело с Кадафи

DenNews.bg
05.04.2011
размер на текста:

Либийското правителство обяви, че е готово на реформи и политически разговори със световната общност за разрешаване на кризата, но при условие, че начело на управлението остане Муамар Кадафи. Това предадоха световните агенции, ситирани от news.bg.
Според официлната власт в Джамахирията, само Кадафи може да ръководи Либия в преходния период като гарант за единството на страната.
И говорителят на либийското опозиционно движение заяви, че Кадафи трябва да запази поста си.
"Кадафи трябва да запази ръководната си роля в страната, но е длъжен да проведе кардинални политически реформи. Ако той е готов на такива промени заради народа си, ние сме готови да седенм на масата за преговори", се казва в изявление на опозицията.
Междувременно либийският ръководител се яви по телевизията в своята резиденция Баб ал-Азизия в Триполи, която на 20 март бе уцелена с ракета на коалицията. Това е първата му публична изява от 22 март насам.
Кадафи седял в джип, излизащ от резиденцията. Видеото било съпроводено с надписа: "Нашият лидер сред своите привърженици".
Междувременно военни самолети на НАТО са възобновили бомбардировките над силите на либийския лидер в близост до източния град Брега.
Американската армия обаче изтегли бойните си самолети от Либия, съобщиха представители на Пентагона. Промяна в позицията на Белия дом дойде само часове, след като беше съобщено, че американските бойни самолети и кораби преминават в режим на изчакване, ако командването на НАТО установи, че не може да се справи само с останалите участници в операцията.
Предвижда се американската армия да предоставя само самолети цистерни за зареждане във въздуха. Планира се и провеждане само на наблюдателни мисии.
От средата на месец февруари в Либийската Джамахирия започнаха масови протести срещу повече от 40-годишното управление на полковник Кадафи.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети