Чакането свърши. Рокът най-после удари електрошок на Дупница

Десислава Панайотова-Янкова
30.04.2011
размер на текста:

Снимки: dennews.bg

Беше ли ви писнало да стоите пред вратите на болничната стая, в която Дупница се беше опънала пребледняла? Изпаднала в кома. Без пулс. Без ритъм. Заобиколена с персонал със съмнителна диплома и намерения към истинското й оздравяване, подмладяване...оцеляване.
Беше ли ви писнало да се съобразявате с клишетата?
Бяхте ли се уморили да се съпротивлявате на чалгата? На изкривените от пълните с въздух и празнота мускули правила?
Помните ли гнева от загубата на рока, по-силен и от яростта пред падащите под бръснача дълги коси на любимото момче? Гневът, който после стана просто умора от чакането, от еднообразието и еднаквостта на широката култура, налагаща цикламеното си присъствие безцеремонно?
Забравете ги. Защото най-после рокът пусна чакания електрошок на Дупница.

Собственикът на "Дъблин" Жоро Пенев се кефи на солата на д-р Кралев.


Забравете ги. Дупница се съживява. Стоплена от отварата от зелена детелина. Изправена с шини от китарите на момчетата от „Блус Трафик”, със сърдечен ритъм от барабаните на Ники Табаков.
Дупница напусна изолатора в болничната стая. Има си нов уютен дом. Духът й спокойно може да отдъхне на бара или сапаре в ирландския клуб „Дъблин”.
Там където снощи се случи чудото. Рокът се прибра у дома. Шумно и емоционално. Така както рокът се ражда. Спонтанно като дишането. Пеперудено като влюбването.
След повече от 15 г. бандата на дупнишкият художник и барабанист Ники Табаков „Блус Трафик” се върна в Дупница. А чудото за верните венове на групата, които я следваха с раници в планинския фест в Рила планина и Сапарева баня през последните години, стана възможно благодарение на новия ирландски клуб. А това е само началото. Защото в „Дъблин” тепърва ще има вечери с пиано и музика на живо. Но не в ритмите на тара-ка-ка-ка-ра, а с нотите плъзгащи се по грифа с нежността на любовта и заряда на непокорството.
Ситен, но изпълнен с обещания дъжд посрещна гостите в клуба, разположен в подземието на спортната зала в Дупница. Първите акорди от китарата на Краси Табаков обаче завихриха бурята, която утихна часове по-късно. Гласът на Порто заглуши и последните крякания на гнева по загубеното и заробено от чалгата време. Палките на Ники Табаков разбиха окончателно физиономията на скуката, а баса на Миро даде старта на новия живот за града.
Само минути бяха нужни на посетителите да повярват, че концертът, че клубът, че групата, че музиката са истински, за да се отприщят в щур купон. И то такъв купон, че собственикът на „Дъблин” Георги Пенев извади допълнителен подарък за най-емоционалния фен. Първата тениска с клубното лого без никакви възражения и коментари отиде в архитект Адриана Велева, която въпреки че беше без децата си, също верни на тежката музика, вдигаше настроението на всички присъстващи. Само минути след избора й д-р Кралев обаче доказа, че феновете не са само пасивна публика, а и талантливи музиканти, като смени вокала на „Блус Трафик” Порто на китарата и зад микрофона.
По традиция в края на концерта инструментите се оказаха в ръцете на феновете. Светла запя с Краси Табаков, а Таня седна зад барабаните. Много скоро обаче Иво Манчев припомни, че в Дупница има не един и двама яки музиканти и доказа, че не е загубил форма зад барабаните.
Сред гостите на (не) официалното откриване на ирландския клуб с приятелите си бяха и председателят на териториалната организация на Научно-техническите съюзи Дамчо Дамов, синовете на кмета Атанас Янев, както и говорителят му Петя Хаздай. Бизнесменът верен фен на рока Емил Марков и много други.

 


 

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети