Глоба от 119 милиона лв. надвисна над Христо Ковачки за „Брикел”

DenNews.bg
29.04.2011
размер на текста:

Христо Ковачки

Глоба от 119 милиона лева може да бъде наложена на енергийният бос и собственик на ТЕЦ „Бобов дол” Христо Ковачки. Рекордната санкция ще бъде наложена, ако ТЕЦ „Брикел”, която също е собственост на Ковачки не върне на централния регистър квоти за 18 млн. лв. Топлофикационното дружество е работило над разрешените 20 000 часа, които изтекоха през миналата година.
Това казва заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева пред БТА.
Работата на топлоцентралата продължи и през зимата заради липсата на алтернатива за отопление на училищата, социалните и здравните заведения в Гълъбово.
Условията, които собственикът трябваше да изпълни, за да предотврати окончателното спиране на ТЕЦ "Брикел" в края на този месец, са три, посочи Евдокия Манева.
Според нея собственикът е подал заявление в министерството през миналия месец и съгласно графика комплексно разрешително може да му бъде издадено в края на август.
Второто изискване е наличието на ефективно работеща инсталация за очистване на серните газове, каквато все още няма.
Третото изискване е купуването на квоти за 18 млн. лв., които да се върнат на националния регистър. Когато се спазят тези три условия, котлите ще могат да бъдат пуснати отново в действие, обясни зам.-министърът.
Нямаме намерение да правим отстъпки, каза още Манева. Тя припомни, че на страната е наложена наказателна процедура за наднорменото замърсяване на въздуха.
Този месец Христо Ковачки получи условна 3-годишна присъда с 5-годишен изпитателен срок заради невнесени данъци. Съдът постанови и глоба от 20 000 лв. за Ковачки, както и конфискация на една десета от имуществото му.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети