Даниела Годинова решава изхода от Троянската война за камиона от Цачева

Десислава Панайотова-Янкова
29.04.2011
размер на текста:

Снимка: dennews.bg

Обратно на историята с Хубавата Елена дама ще реши с мир изхода от мини Троянската война, която запали в Рилското корито подарения от председателя на парламента Цецка Цачева камион за смет. Предназначен за община Рила, но в последствие „приватизиран” от Рилския манастир камиона стана поредната суха подпалка хвърлена в огъня на споровете между кмета Георги Кабзималски и игумена дядо Евлогий.
Среща организирана от заместник-областния управител на Кюстендилско Даниела Годинова днес за първи път хвърли светлина върху това ще започне ли Рилския манастир сам да организира сметоизвозването си, за да избегне плащането на такса „смет” в община Рила.
С условието, че тепърва вариантите за използването на камиона и начините на депониране на отпадъците ще се изчистват юридически, за dennews.bg Даниела Годинова обясни, че исканият от игумена вариант е най-неизгодния от финансова гледна точка за манасира.
„Напълно законно е, юридическо или физическо лице да поиска да депонира отпадъка си в друга община, но в такъв слуай се издава разрешително от РИОСВ. Самата такса „смет” е разделена на няколко компонента. Ако започне извозването на друго място ще продължи да се плаща за поддържане на обществените площи в общината, в която се намира обекта, а за депонирането в общината, която ще приеме отпадъците. И кметът на Рила и кметът на Кочериново Иван Минков изразиха готовност да приемат отпадъците на градските сметища, но тепърва ние ще изготвим всички варианти по закон, от които игуменът ще може да избере. Ако манастирът спре да използва услугата от община Рила мисля, че ще бъде неизгодно за тях от финансова гледна точка”, обясни Годинова. Както тя, така и кметовете на двете общини са разочаровани, че на срещата която трябва да даде решение на исканията на дядо Евлогий нямаше представител на Светата обител. Затова и те ще бъдат запознати с вариантите в писмен вид.
Интересен факт е, че камионът подарен от Цецка Цачева е трябвало да е дарение от столична община. От документите на фирмата обаче става ясно, че той е бил закупен от голяма пловдивска фирма за безалокохолни напитки.
Именно защото дарението е било замислено да мине през столична община се е наложило да се запише на името на Рилската света обител, а не на община Рила. Целта му също така, според кмета Георги Кабзималски е била камиона да се използва за сметосъбиране на територията на парка. Но тъй като той е по-нов е щял да доведе до поевтиняване на услугата сметосъбиране за цялото население на общината след съкращаването на разходите.
„Аз договорих цялата работа, но в един момент игуменът реши, че ще запази камиона и сам ще извозва боклука. Бях упрекван, че спъвам тази процедура, но истината е, че винаги съм се водил от закона и нямам правомощия да ги освобода от такса „смет”. Така че, и сега ако вариантът за депониране на нашето сметище е съобразен със закона аз ще го приема”, обясни Кабзималски.
Както dennews.bg първи писа адвокатът на Рилския манастир Росен Михайлов поиска съдействие от страна на община Кочериново за депонирането на отпадъците. До днес кметът Иван Минков, който изпълнява длъжността след отстраняването на Костадин Катин от поста, не даваше категоричен отговор. Отново причината беше да се съобрази процедурата със закона и да се изясни начина на плащане. Обещанието на адвокат Михайлов към Кочериново беше, че общината ще бъде първата в списъка за финансиране на енергоспестяващи мерки по спечеления от Светата обител проект за изграждане на минивец. Игуменът обаче ще трябва да плаща и такса „депониране”, ако използва сметището в Кочериново.
Според запознати камионът от Цачева е обвързан и с договорките за изграждане на ВЕЦ на река Илийнска от страна на Рилския манастир. Доколко това е истина обаче остава времето да покаже.
 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети