Протест с четири лъча заслепява цените на горивата в София днес

DenNews.bg
28.04.2011
размер на текста:

Протест с четири лъча срещу високите цени на горивата ще се проведе днес в София. За пореден път потребителите и малките превозвачи ще излязат на шествие с автомобилите си у нас.
За днес протестът е насрочен за 15 ч., съобщи говорителят на Съюз "Сила" Иван Бонев, цитиран от БГНЕС.
Сборните пунктове са четири-паркингът на магазин МЕТРО - Люлин и на магазин МЕТРО - "Цариградско шосе", паркингът пред Националния исторически музей в Бояна и паркингът на магазин "Баумакс". Четирите лъча с протестиращи ще се насочат към храм-паметника "Александър Невски".
Представителите на големите превозвачи, обединени в Съюза на обединенията в автомобилния транспорт (СОАТ) заявиха, че няма да се включат, тъй като правителството изпълнява исканията им за прилагане на мерки за поевтиняване на продуктите. Иван Бонев допълни, че околните на София градове като Враца, Перник, Кюстендил са заявили желание да се включат в протеста. От организацията не се ангажират с прогноза за броя на хората, които се очаква да дойдат на протеста.
От "Сила" настояват за пълна прозрачност при ценовото определяне и за осигуряване на конкуренция при доставките на горива. Организаторите на протеста настояват цените на горивата да се намалят до 2 лева с ДДС. Това, според тях може да стане като се либерализира вносът на горива. За това, освен законодателни промени, според тях е необходима пълна прозрачност на разпределението на вносителите на пазара на горива. Те настояват да се обяви пълен списък на фирмите за 2010 г. – вносители, собственици и свързани с тях лица. От "Сила" искат и в контролните комисии – КЗК и ДКЕВР да бъдат включени граждански организации. Настояват за нулев в акциз за чистия биодизел от 01.05 до 01.11.2011г., както и да се намали ДДС на горивата на 15%, информира още БГНЕС.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети