7 пъти скочи наемът за сергии за събора на Умни петък в Дупница

Отец Паликарски обяви града за бутиков и вдигна цената на 15 лв. за кв.м. в двора на храма, трябвало да събере 300 000 лв.

Даниела Методиева
26.04.2011
размер на текста:

Пред централния вход на храма вече се продават дрешки със съмнително качество, но срещу наем като за бутиков град. Снимки: dennews.bg

Наддаване за сергии за събора на Умни петък в Дупница вече започна. Търговци са готови да плащат 7 пъти повече за квадратен метър в двора на катедралния храм „Свети Георги Победоносец” в Дупница, където цената стигна 15 лева. За сравнение, миналата година тя беше 2 лв. Архиерейският наместник отец Георги Паликарси обясни, че е вдигнал толкова много цената на наема, защото Дупница бил бутиков град и по този начин тя съответствала на този негов имидж. Освен това, отчето си е поставил за цел да внесе в хазната на кадетралния храм от наеми през тази седмица 300 000 лева.

Христо от Омуртаг и Георги от Самоков ще пазят оградените си с изкуствени въжета места.


„В тази криза трябва да правим всичко възможно да оцеляваме, аз трябва отнякъде да набавя приходи за църквата”, обясни отец Паликарски.
Първите сергии, които са опънати до входа на катедралния храм в Дупница, са на детски тениски и дънкови костюмчета от сравнително евтин плат и съмнително качество. Търговецът обясни, че се е разбрал с архиерейския наместник да плаща всеки ден по 60 лева.
Техни колеги, които ще разположат сергиите си на пазара, днес оградиха запазените си на тротоара места с ленти и изкуствени въжета, поставиха и табели с надписи. Те няма да се бръкнат толкова дълбоко в джоба си, защото от ръководството на „Общински пазари” са определили цена от 2,50 лв. за квадратен метър. Търговците ще стоят по местата си и няма да мърдат, докато не разположат стоката си. Христо Асенов от Омуртаг ще продава дрехи, а съседът му по сергия Геори Методиев от Самоков- евтини килими.
 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети