Комисията за защита на конкуренцията разследва лекарите за цените на прегледите

DenNews.bg
21.04.2011
размер на текста:

Комисия за защита на конкуренцията започва разследване за евентуално картелно споразумение от страна на Българския лекарски съюз за минимална цена за частен медицински преглед, информира news.bg. На свои събор БЛС реши прегледът да е процент от минималната работна заплата или 24 лева.
В защита на предложението ексшефът на съюза Андрей Кехайов припомни, че през 2007 г. с участието на д-р Цветан Райчинов и д-р Стефан Константинов - настоящият министър, е била определена минимална цена на прегледа при специалист при отчитане на всички допълнителни разходи. Тя е била 22 лв., а сега, като се вземе предвид инфлацията, трябва да е 24 лв., категоричен беше Кехайов.
Етичният кодекс на Българския лекарски съюз предвижда установяването на минимална цена на хонорарите на лекарите, както и задължение за лекарите да не определят хонорара си под така установения минимум. Български лекарски съюз също така предвижда налагане на санкция на лекарите, които не спазват приетата минимална цена за преглед, посочват от КЗК.
Законът за защита на конкуренцията забранява прякото или косвено определяне на цени, в това число и на минимални цени, между конкуренти на пазара, дори и в случаите, когато такова налагане на цени е резултат от решение на професионално сдружение, което ги обединява.
Здравният министър д-р Стефан Константинов също се обяви против исканата от лекари такса от 24 лева за преглед при специалист. Той изрази надежда, цитиран от БиТиВи, предложената такса да не бъде приета и добави, че министерството няма механизми за въздействие.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети