Соченият за доносник на WikiLeaks редник на стендбай режим в по-удобен затвор

DenNews.bg
20.04.2011
размер на текста:

Брадли Манинг

Соченият от властите за доносник на скандалният сайт WikiLeaks редник от US армията Брадли Манинг ще бъде преместен в по-„удобен” затвор във воената база във Форт Ливингтън, Канзас. За разлика от военния затвор в Куантико, Вирджиния, където десега лежеше Манинг, новото място според Пентагона е по-подходящо за задържани, които дълго време ще чакат започването на съдебния процес.
"Просто искаме да го преместим на място, където грижата за него преди процеса ще е най-добрата, която можем да осигурим", заяви заместник-секретарят на армията Джо Уестфал, цитиран от dnevnik.bg.
Главният съветник на Пентагона Джех Джонсън подчерта, че трансферът не бива да се разбира като критика към отношението към Манинг в затвора в Куантико.
Военните в САЩ си навлякоха международна критика за третирането на редник Манинг в ареста. Според негови защитници той е държан в малка килия по 23 часа на ден.
Миналата седмица специалният докладчик на ООН за мъченията Хуан Мендес заяви, че американските власти са отхвърлили молбата му за ненаблюдавани посещения при Манинг, чиято цел е била да се определи дали с него е било злоупотребявано.
Освен това "Амнести интернешънъл" също изрази притеснението си за условията, при които е държан редникът.
Като задържан, за който трябва да се осигури максимална сигурност и който е бил под специално наблюдение за предотвратяване на самонараняване, Манинг е трябвало да спи без възглавница и одеяло. В продължение на няколко дни е трябвало да спи и без никакви дрехи.
Неотдавна това накара говорителя на държавния департамент Филип Кроули да нарече отношението към редника "нелепо, глупаво и с обратен ефект". След това Кроули подаде оставка от поста.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети