Бихме собствен рекорд с измами разследвани от ОЛАФ

DenNews.bg
19.04.2011
размер на текста:

България би собствения си рекорд по брой на измами и злоупотреба с европейски пари за селското стопанство.
В момента Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ разследва над два пъти повече злоупотреби отколкото през 2009 година, когато страната ни стана европейски рекордьор в тази област. Това показват данните, предоставени от организацията на БНР.
Общо 64 са активните разследвания на ОЛАФ, като в тази графа попадат предприсъединителната програма САПАРД, както и парите за земеделски субсидии и за развитие на селските райони, информира БГНЕС.
След селското стопанство се подреждат структурните фондове, от които получаваме пари за регионално развитие, околна среда, конкурентоспособност и развитие на човешките ресурси – водят се активни следствени действия по 9 случая, 24 други са в процес на оценка дали има достатъчно данни за разследване.
На трето място изненадващо попада разделът "Външна помощ" – средствата, с които Европейският съюз подпомага развитието в трети страни – за тях има 8 активни разследвания с български адрес. Други 3 се водят за контрабанда на цигари. Междувременно, противно на съмненията на наши и чужди политици, от ОЛАФ съобщиха, че в момента не водят разследвания и не разглеждат сигнали за злоупотреби с парите, отпуснати като компенсация за затварянето на блокове в АЕЦ "Козлодуй”.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети