Македония без парламент, свикват предсрочни избори на 5 юни

DenNews.bg
15.04.2011
размер на текста:

Снимка: reuters

Македонският парламент се саморазпусна днес след неколкомесечни спорове между партиите.
Очаква се утре председателят на досегашното Народно събрания Трайко Веляновски да насрочи провеждането на предсрочни парламентарни избори, предаде БГНЕС.
Датата на изборите не е обявена формално, но премиерът Никола Груевски и други официални представители заявиха, че тя ще бъде 5 юни, съобщи vesti.bg.
Опозицията, водена от социалдемократическата партия, бойкотира парламента от януари и обвинява консервативната партия на Груевски ВМРО-ДПМНЕ в приемане на избирателен закон, който я облагодетелства и в репресии срещу телевизия, критична към властта.
Ръководителят на СДСМ Бранко Цървенковски призоваваше за предсрочни избори.
Министър-председателят Груевски се съгласи в Македония да се проведат предсрочни избори, но не прие някои от условията на опонентите си. Той обаче се съгласи председателят на Държавната избирателна комисия да бъде избран от средите на СДСМ.
Преди два дни парламентът избра новият председател на ДИК и гласува последните промени в избирателния закон.
Очаква се все пак ВМРО-ДПМНЕ да спечели лесно вота. Предишните избори през юни 2008 г. бяха белязани от насилие и обвинения в подправяне на резултатите.
При визитата си в Македония в началото на седмицата председателят на Европейската комисия Жозе Емануел Барозу призова в републиката да се проведат свободни и демократични избори. Той поиска политическият елит в страната да се обедини и да намери в най-кратки срокове решение на спора за името.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети