В Япония се мисли вече за резервни столици

dennews.bg
14.04.2011
размер на текста:

Вариант за създаване на две резервни столици на Япония в случай, че Токио пострада тежко от земетресението, са предложили 200 депутати, съобщава vesti.bg, позовавайки се на ИТАР-ТАСС.
Идеята е, двете нови столици да имат постоянен брой население, за да могат да приютят при спешен случай правителството, парламента, резиденцията на императора, дипломатическите мисии и други ключови ведомства.
Според изчисленията на специалистите, ако в района на Токио има земетресение с магнитут от 7,2 по Рихтер, броят на жертвите ще стигне 11 хиляди души, а още 210 хил. ще бъдат ранени. 850 000 сгради ще бъдат разрушени, а общата стойност на щетите ще възлезе на 1,3 трилиона долара.
Именно заради тази евентуална апокалиптична картина от страна на специлаистите се смята, че ако бъзат построени две резервни столици, това ще попречи Япония да бъде парализирана.
Засега като най-сигурните места за резервни столици се сочат района на международното летище в Осака, зоната на ЕКСПО-то в Нагоя и района на международното летище в същия град.
Най-новото земетресение, разтърсило Япония с магнитут 5,5 по Рихтер бе регистрирано днес в 12,09 ч. местно време. Епицентърът е района на префектура Фукушима, в окръг Хамадори, огнището на труса е на дълбочина от 10 километра.
Няма данни за жертви и материални щети. Няма опасност от цунами.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети