Партиите започнаха надговарянето за датата на изборите

DenNews.bg
12.04.2011
размер на текста:

Лидерите на парламентарно представените партии плюс НДСВ, която има двама евродепутати започнаха надговарянето за назначаване на ЦИК и дата на президентските и парламентарни избори през есента.
Въпреки че, всички се заклеха, че ще пазят имената на кандидатите за власт до последно, заради страх от компроматни войни след днешните консултации при президента Георги Първанов лидерите демонстрираха словоохотливост.
Предложението на ГЕРБ е изборите за държавен глава и местния вот да бъдат на 23 октомври. Това заяви депутатът Искра Фидосова. В ГЕРБ обсъждат три кандидатури за участие в президентските избори – на двама мъже и една жена, информира БГНЕС.
От своя страна председателят на БСП Сергей Станишев заяви, че Коалиция за България предлага датата 13 ноември за провеждане на първи тур на предстоящите президентски и местни избори и 20 ноември за дата на втори тур. Аргументите на червените са, че през септември хората довършват отпуските си, пращат децата на училище, а през октомври селскостопанските производители, които не са малка част от избирателите, са все още заети.
В тази посока, но по-умерено е и становището на ДПС. Заместник-председателят на партията Лютви Местан посочи, че изборите трябва да са след Димитровден 26 октомври. Мотивът за това е българите да са приключили с "кърската" работа.
"Атака" подкрепи предложената от ГЕРБ дата за президентските и местните избори – 23 октомври.
От „Синята коалиция” нямат възражения изборите да се проведат на 23 октомври или следващата възможна дата 30 октомври.
От НДСВ предлагат изборите да са на 30 октомври, съобщи лидерът на жълтата партия Христина Христова.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети