Закана. Италия напуска ЕС, ако не получи помощ за имигрантите

DenNews.bg
12.04.2011
размер на текста:

Италия се закани да напусне Европейския съюз, заради липсата на подкрепа от другите страни-членки за овладяване на ситуацията с непрекъснатата вълна от имигранти от Северна Африка.
Именно проблемите в Африка и по-точно Либия са първата сериозна заплаха навдиснала над единството на Европейския съюз.
„По добре сами, отколкото в лоша компания”, заяви вътрешният министър на Италия Роберто Марони, след като колегите му от ЕС отказаха да поемат част от имигрантите, пристигащи от Северна Африка, информира bTV.
ЕК и големите сили като Франция и Германия също критикуваха Рим за решението на италианските власти да дадат транзитни документи за престой на пристигащите в Италия имигранти. По същия повод премиерът Силвио Берлускони също направи изявления, че било по-добре Италия да се отдели от ЕС, а министърът на отбраната заплаши да изтегли италианските военни сили, контролиращи международната мисия в Ливан. Президентът Джорджо Наполитано призова правителството да се въздържа от антиевропейски изявления.
Заплахите за излизане са по-скоро популистки и нереални, но сигнализират за остри спорове между Рим и останалите европейски столици.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети