Сейфове с пари изплуват по японското крайбрежие

dennews.bg
11.04.2011
размер на текста:

Сейфове с пари, които са били погълнати заедно с къщите при опустошителното цунами на 11-и март, са започнали да изплуват от океана, съобщава руското електронно списание Нюз.Ру, цитирано от news.bg.
Въпреки високата скорост в развитието на технологиите в Япония, много граждани предпочитат да съхраняват спестяванията си в домовете, а не в банки заради ниските лихвени проценти.
Град Офунато е едно от пристанищата, в чието полицейско управление са събрани сейфове, извадени от водите на океана. С тяхното събирани и описването се е ангажирал финансовия отдел на управлението. Тъй като сейфовете са продължили да изплува от океана и техният брой е достигнал стотици, се е наложило да бъде отредено специално помещение.
Още по-трудна задача се оказва откриването на техните собственици. Много японци са си признали вече, че заради цунамите са загубили всички свои спестявания.
Според изследване на Централната японска банка от 2008 година около една трета от всеки 10 000 йени не са се намирали в банки и в оборот. Общата сума е възлизала на 30 трилиона йени или 354 милиарда долара.
Не е ясна съдбата на откритите сейфове. Според японското законодателство властите имат ангажимент и са длъжни да ги съхраняват 3 месеца. Ако през този период не се появи техният собственик, те стават притежание на този, който ги е намерил.
Въпреки, че доказването на собствеността е доста трудна задача сега, 10-15% от ценностите досега са върнати на собствениците им.
Същевременно много от погълнатото от водата имущество не се е върнало до японските брегове, а се очаква да се появи на западното крайбрежие на САЩ и Канада след около година.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети