Налъм цъфна в Дупница

Даниела Методиева
01.04.2011
размер на текста:

Истинско чудо се случи в Дупница, заради което изразът за невъзможни неща „Когато цъфнат налъмите” вече напълно трябва да отпадне от речника ни и трябва да бъде заменен изцяло с „На кукуво лято” например. И ако се чудите защо, отговорът ще се окаже много прост- защото от един захвърлен налъм поникна цвете.
Обувката стои до контейнер след едно от поредните старателните пролетни почиствания на мазетата. Явно невидял слънце и излязъл от употреба, дървеният налъм вдъхна живот на едно цвете, което срамежливо се показа от ходилото.Тази странна гледка накара доста дупничани да се спрат и да започнат да обсъждат странното явление, да цъкат с език и да си казват „Е, доживяхме и това- налъм да цъфне”. По-недоверчивите се навеждаха и верни на принципа око да види, ама и ръка да пипне, погалваха нежното цвете, след което стреснати отдръпваха ръка.
И да знаете, ако видите налъма случайно, и ви се случи дори и да го сънувате, може да ви сполетят и още приятни емоции. Защото според българския съновник „Ако видиш или носиш в съня си налъм, ще се радваш и ще забогатееш”.
Скъпи наши читатели, Честит 1-и април!!!
И не забравяйте да се усмихвате!

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети