Депутатите не осъдиха геноцида над българите в Османската империя

Така ГЕРБ не изпълни едно от условята на „Атака” за безрезервна подкрепа

DenNews.bg
09.03.2011
размер на текста:

Предложението беше внесено от хората на Волен Сидеров Снимка: webcafe

Само 39 депутати гласуваха в подкрепа на проекторешението на "Атака" за осъждане на геноцида над българите в Османската империя (1396 - 1913 г.) и обявяването на 17 май за ден на почит на жертвите от турското робство, информира dnevnik.bg.
17 депутати от ГЕРБ подкрепиха предложението на Сидеров и така управляващата партия не спази едно от седемте условията на „Атака” за безрезервна подкрепа към кабинета „Борисов”. Искането да бъде осъден геноцидът над българите в Османската империя беше едно от 7-те условия, които "Атака" постави, за да продължи да подкрепя управлението на ГЕРБ. Позицията си партията обяви на националния празник 3 март.
Историкът от БСП Андрей Пантев посочи, че това е уникален исторически прецедент и ако парламентът подкрепи подобно проекторешение, това ще е "изява на газиран национализъм". Той попита за какъв геноцид става въпрос при народ, който има читалище и желязна църква на брега на Босфора. Според него геноцид е тотално изтребване на населението, а не частично, по думите му в случая става въпрос за робство. Това негово мнение предизвика бурната реакция на депутатите от "Атака", които подвикваха "мръсници" от банките си в пленарната зала.
Зам.-председателят на Народното събрание от "Атака" Павел Шопов обвини БСП, че подкрепят позицията на колегите си от ДПС заради тънки сметки за бъдещо участие във властта.
Преди това зам.-председателят на групата на ДПС Лютви Местан поиска разискванията да бъдат отложени поради недопустимост. От "Синята коалиция" никой не участва в дебата, но четирима от депутатите им гласуваха "за", а един - "против".
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети