Пламен Соколов разгръща „Панацея 2002” и към Бобов дол

Десислава Панайотова-Янкова
08.03.2011
размер на текста:

Пламен Соколов търпеливо изчака дебатите за болницата, скрит зад гърба на Валери Радлев.

Бившият кмет на Дупница Пламен Соколов разгръща дейността на медицинския си център „Панацея 2002” към Бобов дол. Само дни след като стана ясно, че миньорският град остава без действаща болница за тази година Соколов е декларирал искане за наем на помещения в сградата на здравното заведение, в които да открие месетн клон на центъра.
Отдаването под наем на рентгена, клиничната лаборатория и три кабинета беше разгледано от общинските съветници на извънредната сесия за съдбата на болницата вчера. Кален в политическите сблъсъци Соколов търпеливо изчака 4-часовите дебати с участието на шефовете на Здравната каса в Кюстендил и Регионалния здравен инспекторат д-р Матей Попниколов и д-р Христо Кознички, скрит зад гърба на бившия заместник-кмет в Бобов дол Валери Радлев. Чакането на лекаря политик обаче се оказа напразно, защото след множеството въпроси от страна на кметския екип и съветниците решението за отдаване под наем беше отложено за следващата сесия. Дотогава юристите на общината трябва да изготвят проект за договор, като се изчистят всички въпросителни по законовите изисквания и евентуалното негативно влияние върху сега съществуващия медицински център в Бобов дол с управител д-р Латиф Ананов.
Намерението на Соколов е да вземе под наем за 10 г. рентгена и клиничната лаборатория, които единствени от структурата на болницата получиха не само разрешителни за дейност, но и финансиране от Здравната каса. Затова и в неофициален разговор д-р Попниколов коментира, че евентуалното им отдаване под наем не е добро решение, тъй като според него сега целта е вдигането на крака на неработещата болница, а не пропиляването на работещото. Освен това той напомни, че и след спирането на финансирането и практическото прекратяване на дейността на болницата, Бобов дол остава с адекватна доболнична помощ именно в лицето на медицинския център, семейните лекари и Бърза помощ.
Общинските съветници обаче приеха предложението от Соколов с несдържана радост и заявиха, че всеки който иска да отвори кабинет в града е добре дошъл. Някои от тях направо предложиха на Соколов да купи МБАЛ „Д-р Стоян Сантев”, която има над 1 милион лева задължения и да възроди дейността й.
„Това е скъпо удоволствие”, отвърна шефът на „Панацея 2002”, добавяйки че за момента единствената му цел е отварянето на медицински център.
„От вашата лаборатория не искам и една спринцовка. Имам супер нова апаратура, която ще донесем тук. Всички мои специалисти ще се въртят на график. Разбира се, ако получим клиничната лаборатория като помещение ще бъде много по-лесно да започнем да правим изследванята на място, защото за нея има издаден сертификат. Ако не пак ще правим изследвания, но в Дупница и резултатите ще идват с ден по-късно”, обясни още той.
Соколов обясни още, че вече е водил разговори с лекарите от центъра на д-р Ананов и вече знае, че голяма част от тях ще се превхвърлят в „Панацея 2002”. Но все пак той не искал затриването на сегашния център и дори настоя кабинетите да са така разположени, че за пациентите да е видно че са два различни центъра щом влязат в сградата на болницата.
„Ще издаваме и медицински за шофьорски книжки и свидетелства за съда”, отговори той на въпрос на съветника Борислв Делибалтов. Заради присъствието на медиите не пожела да назове срока за издаването им, но е обществена тайна че медицинските се издават на момента без преглед.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети