Престъпността в Рилското корито нагоре, горивото за полицаи и пожарникари надолу

Десислава Панайотова-Янкова
08.03.2011
размер на текста:

Полицейският шеф Иван Кавлачки и заместникът му Кирил Ичев. Снимки: dennews.bg

Увеличение на престъпността и произшествията бележат изминалата 2010 г. на територията на РПУ и РСПБЗН-Рила, което обслужва общините Рила и Кочериново. На фона на това обаче Общинските съвети в двата града взеха решение за намаляване на месечните субсидии за горво наполовина за настоящата година, извинявайки се с икономическата криза и свити бюджети. По традиция двете общини отпускат допълнително финансиране за закупуване на гориво за служебните автомобили на полицията и пожарната, като досега това беше 120 литра на месец. Сега обаче униформените трябва да разчетат обходите и патрулите, особено по време на летния сезон, когато се регистрират кражбите от полето и съответно повечето пожари, с 60 литра на месец.
Въпреки увеличението на престъпните деяния полицейският отчет за Рилското корито звучи оптимистично, тъй като за 2010 г. няма регистрирани тежки криминални прояви-изнасилвания, убийства и грабежи.

Шефът на пожарната Стефан Тахтаджийски призова селските кметове за по-голяма активност.


Инспекторите от Детска педагогическа стая пък обобщават, че на територията няма регистрирана търговия с наркотици, нито зависими деца и тйнейджъри, както и наличието на секти и хазарт. Четири са възпитателните дела образувани срещу деца-за кражба на велосипед, поставяне на блокче върху жп релсите, кражба и шофиране на автомобил от тийнейджър.
От всички 142 регистрирани престпления, предимно кражби на ниска стойност, са разкрити 88. 49 шофьори са заловиени пияни зад волана, а общият брой на актовете за наршения на Закона за пътищата са 968 за изминалата година.
С 29 повече са регистрираните произжествия от страна на РСПБЗН. Огнеборците са гасили 17 пожара повече, помагали са при един пътен инцидент и са отводнявали две къщи при наводненията в края на миналата година.
Като най-голям проблем шефът на пожарната Стефан Тахтаджийски сочи остарялата техника и екипировка, като за миналата година регионалната служба е била подпомогната единствено с помпа втора употреба.
Голям проблем в работата на огнеборците са липсата на доброволчески групи и депа за противопожарна готовност в Рилското корито. Затова и Тахтаджийски апелира за по-голяма активност от страна на селските кметове както за предотвратяването на пожари, така и при разкриването на извършителите.
 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети