Синът на Кадафи критикува отношението на международната общност към баща му

Противници и поддръжници на режима се готвят за жестоки боеве

dennews.bg
07.03.2011
размер на текста:

Сейф Ал Ислам Снимка: БГ НЕС

Синът на либийский лидер Муамар Кадафи критикува отношението на международната общност към баща му. "Когато режимът ви е солиден, всички ви се покланят. Но когато се руши, всички ви казват "довиждане, до скоро". Само че още не сме си отишли", заяви Сейф ал Ислам пред агенция Франс прес, цитирана от news.bg.
Синът на Кадафи преупреди Европа, че бреговете на Сицилия, Крит или Лампедуза ще се появят пирати, ще има и милиони бежанци. Според него без помощта от Стария континент, Либия ще се превърне в Сомалия на Средиземноморието.

Успоредно с това стана ясно, че привърженици на режима на Кадафи подготвят войските си за контраофанзива срещу част от градовете, които вече са под контрола на бунтовничесските части, съобщава Ройтерс. Това навеждало на мисълта, че бързата смяна на власта в Либия няма да се осъществи по сценария в Тунис и Египет и по всяка вероятност в Джамахирията ще настъпи ожесточена гражданска война.
Кадафи вече е успял да мобилизира силите си и вече е готов да удари чрез редовната си армия, африкански наемници, танкове, артилерия и авиация.
Кадафи продължава да твърди, че се бори срещу терористи, свързани с „ал-Кайда" и призова западните държави да не се месят.
След интензивните сражения в неделя бунтовниците съобщиха, че са отбили атаки в Зауая, западно от Триполи, както и в Мисрата на изток. Интензивният артилерийски обстрел принуди опозиционните бойци да напуснат Бин Джауади да се изтеглят към пустинята. Армейски полковник, минал на страната на бунтовниците, каза пред АП, че бойците му имат нужда от подкрепления.
В Бенгази, който се превърна в бастиона на опозицията, ентусиазмът също изглежда повехнал, съобщава кореспондент на „ал-Джазира". Местните коментират, че проправителствените сили може би нарочно са се изтеглили към Сирт, за да вкарат в капан бунтовниците. „Всички млади хора са на фронта, няма кой да пази града", коментира един от жителите на Бенгази.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети