САЩ благослови бунтовниците в Либия да продават петрола

dennews.bg
30.03.2011
размер на текста:

Снимка: Дневник

Бунтовниците в Либия ще могат да продават петрола с благословията на САЩ. Това стана ясно, след като анонимен представител на правителството на щатите е обявил, че няма да се прилага ембаргото върху Либия за продажбите на петрол от източните територии, които се намират под контрола на бунтовниците. Обяснението на чиновника, цитиран от „Ройтерс” било, че те не са част от правителството на Либия и не подлежат на тези санкции, съобщава вестник "Дневник"
Правителството на САЩ обаче е поставило и условия на бунтовниците, които през уикенда превзеха редица петролни полета и терминали в Източна Либия. Те ще бъдат задължени да създадат ясни разделителни линии и системи за плащания, които да изключат Либийската национална петролна корпорация, централната банка или други правителствени организации.

Позицията на щатите бе подкрепена и след изявления на дипломати от ООН, които обяснихе че износът на петрол може да осигури жизненоважен петрол за противниците на Кадафи.
"Няма ембарго на ООН върху либийския петрол. Бунтовниците могат да продават петрол, но не бива да го правят през Либийската национална петролна корпорация", каза анонимен източник от Съвета за сигурност на ООН.

Успоредно с това стана ясно, че огромните количества петрол, които се произвеждат от петролните полета в Източна Либия трябва да се изнасят за рафиниране извън страната, защото в източните райони няма такава възможност. Това обяви Али Тархуни, който отговаря за икономическите и финансовите въпроси в създадената от бунтовниците власт в Бенгази. В тази част на Либия дневно се вадят средно по около 120 000 барела петрол. Още през уикенда стана ясно, че бунтовниците са осъществили контакт с държавната петролна компания на Катар и тя се е съгласила да изкупува произвеждания в Източна Либия нефт, за да го препродава.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети