„Фукушима-2” изпуши от претоварване

Четири от реакторите на авариралата АЕЦ „Фукушима-1” са неспасяеми

DenNews.bg
30.03.2011
размер на текста:

Японската АЕЦ „Фукушима-2”, която заработи на максимални мощности, за да компенсира спирането на работата на авариралата при разрушителното земетресение и цунами „Фукушима-1” също изпуши.
Днес е бил забелязан облак дим над машинното отделение на първи енергоблок на „Фукушима - 2", съобщава РИА Новости, цитирана от news.bg.
Не се споменава какви са причините за инцидента, но бе информирано че проблема е бил отстранен.
По-рано днес председателят на съвета на директорите на компанията-оператор ТЕРСО Цунехиса Кацумата обяви, че възстановяването на първите четири реактора на авариралата „Фукушима-1" е невъзможно. Той подчерта, че ситуацията във всички шест реактора се стабилизира постепенно, но положението в първите четири реактора все още не е под контрол. Специалистите обаче продължават да полагат максимални усилия за окончателното охлаждане на реакторите.
Междувремнно стана ясно, че шефът на TEPCO Масатаки Шимидзу, е хоспитализиран в нощта срещу сряда. Сред оплакванията му били високо кръвно налягане и световъртеж. Вчера се появиха слухове за възможно самоубийство или бягство от страната на Масатаки Шимидзу. Той не се е появявал публично от момента на аварията в централата, не е участвал в работата на държавната комисия, която се занимава с ликвидация на последствията от аварията.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети